Σειρά ταξιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και σημαντικές επισκέψεις προσωπικοτήτων στην Κύπρο περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Προέδρου το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι η αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή πολιτική σκηνή αλλά και η ενημέρωση για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, οι επισκέψεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Προέδρου της Δημοκρατίας για περαιτέρω αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, σημειώνει η ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει να ενημερώσει για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει και γενικότερα για τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η χώρα μας προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρώτος σταθμός του Προέδρου Αναστασιάδη το επόμενο διάστημα θα είναι το Ντουμπάι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο περιθώριο της έκθεσης EXPO 2020, θα έχει σειρά επαφών και συναντήσεων με αξιωματούχους του Εμιράτου.

Το συγκεκριμένο ταξίδι αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΑΕ, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος.

Ακολούθως, προγραμματίζεται η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη την 1η Μαρτίου στη Σαουδική Αραβία. Κύπρος και Σαουδική Αραβία προσβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη στενών δεσμών τους, τόνισε μόλις πριν από μερικές μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Σαουδική Αραβία ενισχύουν τις διμερείς τους σχέσεις, ειδικά στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας του εμπορίου και των επενδύσεων.

Στις 10 και 11 Μαρτίου 2022, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί στο Παρίσι για την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τις Επενδύσεις και την Ανάπτυξη.

Πρόκειται για σημαντική Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας και αναμένεται να συζητηθούν θέματα και να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το νέο ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρότυπο.

Στις 24 και 25 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πέραν από τις επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθούν σημαντικές προσωπικότητες.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Κυπριακό και Μεταναστευτικό θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα συζήτησης.

Ακολουθεί στις 2 Μαρτίου η επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να προβούν σε ανασκόπηση της εξαίρετης σχέσης και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο.

Περαιτέρω, οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, ζητήματα που άπτονται του τομέα της Ενέργειας και το Κυπριακό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων των δύο μερών.