Σειρά αποφάσεων για επιτάχυνση της απεξάρτησης της Κύπρου από τα συμβατικά καύσιμα έλαβε η Κυβέρνηση ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Παρασκευή με εκπροσώπους της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, από τις ανατιμήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πέτρος Δημητρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, ως αποτέλεσμα της σύσκεψης αποφασίστηκε να επισπευσθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες της ΑΗΚ για την αναβάθμιση του δικτύου του οργανισμού με τρόπο που θα το καθιστούν περισσότερο αποδοτικό και ευέλικτο, με τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων.

Συμφωνήθηκε επίσης να ενισχυθεί η στελέχωση της ΑΗΚ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο των πολιτικών της πράσινης μετάβασης που προωθεί η Κυβέρνηση, αποφασίστηκε ακόμα όπως αξιοποιηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία, κονδύλι ύψους 80 εκ. ευρώ για επενδύσεις σε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Τα τρία πιο πάνω μέτρα, αναφέρεται, θα επιτρέψουν την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου και ως εκ τούτου θα υπάρξουν περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Η παραχώρηση κουπονιών σε ευάλωτα νοικοκυριά στα υπό συζήτηση μέτρα

Επιπλέον θα μελετηθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και τη ΡΑΕΚ το ενδεχόμενο πιθανής επιβολής φορολογίας ή τέλους σε τυχόν υπερκέρδη παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Θα αξιολογηθούν επίσης νέα μετρά που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, μετά τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων στις 31 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής παραχώρησης κουπονιών σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά προς αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, σύμφωνα και με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έδωσε κατευθύνσεις προς τα κράτη – μέλη για ανακούφιση των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού ΑΠΕ που παράγεται από την ΑΗΚ, θα καταρτιστεί σχέδιο από τους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού το οποίο θα υποβληθεί στη ΡΑΕΚ για έγκριση. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλάνο συμμετοχής της ΑΗΚ στις ΑΠΕ.

Αποφασίστηκε επίσης διενέργεια εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τις επιλογές και τους τρόπους που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός για το έτος 2022 για την εγκατάσταση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αγγίζει τα 100 εκ. ευρώ. Επίσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου η επιβολή μειωμένου ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα με συντελεστή 5% για ευάλωτα νοικοκυριά και 9% για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ