Σε βαθιά οικονομική κρίση φαίνεται πως μπαίνει η Τουρκία, μετά τη νέα δραματική πτώση της αξίας της τουρκική λίρας, που σημειώθηκε χθες, Τρίτη.

Συγκεκριμένα, μέχρι το μεσημέρι η λίρα είχε υποστεί μείωση 15% της αξίας της με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να υποχωρεί σχεδόν στο 13 προς 1. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τη 10η Αυγούστου του 2021.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει διαθέσιμα αποθέματα λιρών για να διοχετεύσει στην αγορά ενώ τεράστια είναι η ζήτηση σε ανταλλακτήρια και τράπεζες, όπου Τούρκοι πολίτες ζητούν να αλλάξουν λίρες με δολάρια.

Η νέα τεραστίων διαστάσεων ύφεση σημειώθηκε την επομένη της διαβεβαίωσης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η χώρα δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική ενώ εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ερτνογαν κατήγγειλε «συνωμοσία» εναντίον της τουρκικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση, ενώ στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στήθηκε αστυνομικό οδόφραγμα. Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί. Διαδήλωση πραγματοποίησαν πολίτες και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα, ζητώντας επίσης την παραίτηση Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας όμιλοι – κολοσσοί και μεγάλες βιομηχανίες αναστέλλουν την οικονομική τους δραστηριότητα στη χώρα.