Λουκέτο για τρεις ώρες σε όλα τα ναυαγοσωστικά σημεία της Κύπρου βάζουν την ερχόμενη Παρασκευή οι ναυαγοσώστες, μετά από χθεσινή απόφαση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών (ΠΣΕΝ) για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του, λόγω της μην επίλυσης των διαχρονικών αιτημάτων του.

Ανοικτή επιστολή του ΠΣΕΝ προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, αναφέρει ότι η απόφαση λήφθηκε χθες, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του, τα οποία «θα κατέλθουν σε παγκύπρια τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας με το κλείσιμο όλων των ναυαγοσωστικών σημείων, από τις 10:30 μέχρι τις 13:30, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη εφαρμογή των αιτημάτων μας εδώ και αρκετά χρόνια» .

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα αφορούν στην άμεση αναβάθμιση της μισθολογικής κλίμακας για το επάγγελμα του ναυαγοσώστη και στην άμεση ανάκληση της απόφασης της 6ης Μαΐου 2019, από την Μικτή Εργατική Επιτροπή, «που άδικα εξαίρεσε τους ναυαγοσώστες από το να ενταχθούν στο τακτικό ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό υπό δωδεκάμηνη απασχόληση».

Επίσης, οι ναυαγοσώστες ζητούν κατοχύρωση του επαγγέλματος με τη θέσπιση Νομοσχεδίου, με σκοπό την κατάταξη του σαν ρυθμιζόμενο επάγγελμα, λόγω των ευρωπαϊκά αναγνωρισμένων και κατοχυρωμένων προσόντων των ναυαγοσωστών και της φύσης της εργασίας, καθώς αφορά παροχή Πρώτων Βοηθειών και διάσωση ανθρώπινης ζωής στις παραλίες της Κύπρου.

Ανάμεσα στα αιτήματα περιλαμβάνεται η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο «ΣΑΛΑΜΙΣ» και η σύσταση ανεξάρτητης υπηρεσία που θα αφορά τη Ναυαγοσωστική αποκλειστικά, χωρίς να είναι διάσπαρτες οι αρμοδιότητες μεταξύ 3-4 φορέων.

Την ίδια ώρα οι οργανωμένοι ναυαγοσώστες δηλώνουν έτοιμοι για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων «εάν και εφόσον τα δίκαια αιτήματα μας δεν υλοποιηθούν ή δεν εισακουστούν και γίνουν πράξη».

Επίσης, καλούν όλες τις συντεχνίες να σταθούν στο πλευρό τους, «γιατί η διαφύλαξη των δικαιωμάτων και η αναβάθμιση των ναυαγοσωστών και της υπηρεσίας μας, πρώτα από όλα θα αναβαθμίσει την ασφάλεια των παραλίων μας , την ασφάλεια των συμπολιτών και συμπατριωτών μας αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο μας όλο τον χρόνο.

Δεν δύναται, καταλήγει η επιστολή, να βρισκόμαστε σε αυτή την δυσμενή και άθλια κατάσταση, όταν μια από της βασικότερες πηγές εισροής χρημάτων στην οικονομία της Κύπρου είναι ο τουρισμός μας.