Η παραποίηση που γίνεται φαίνεται ότι εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς, αναφέρει ο τέως Εφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης σε γραπτή ανακοίνωση για το θέμα που προέκυψε σχετικά με την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% σε καινούργιες κατοικίες, σημειώνοντας ότι απαντήθηκε απλώς ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε απόκρυψη, γιατί το Τμήμα δεν είχε κάτι να αποκρύψει, αφού οι υπάλληλοι του εφαρμόζουν απλώς τη νομοθεσία που ψηφίζει η Βουλή.
Ο κ. Τσαγκάρης δηλώνει ότι μετά μεγάλης λύπης διάβασε στα ΜΜΕ την επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού «με την οποία αφήνονται αιχμές κατά το προσώπου μου σε σχέση με την επικοινωνία επί του θέματος».
Αναφέρει ότι «είναι εκπληκτικό πώς ένα τόσο απλό θέμα έχει αναδειχθεί από κάποιους σε τόσο μείζον, απλώς για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και ατζέντες».
Εξηγεί περαιτέρω ότι όταν μετά από καταγγελία Κύπριου Ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) κατά την αγορά καινούργιας κατοικίας στα πλαίσια του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, λειτουργός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε να μάθει πώς εφαρμοζόταν η συγκεκριμένη διάταξη με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος μέσω της αντιπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών στις Βρυξέλλες. «Το εν λόγω μήνυμα, με μια σειρά αποδεκτών υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ καθόταν επί μήνες αναπάντητο» και μετά από 2- 3 υπενθυμίσεις, απαντήθηκε από το Τμήμα Φορολογίας με πολύ απλό τρόπο, όπως απαντώνται δεκάδες άλλα παρόμοια μηνύματα, χωρίς ούτε καν να χρησιμοποιηθεί επιστολόχαρτο του Τμήματος, προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη, η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα ήταν πολύ απλή, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες της νομοθεσίας και ανάφερε απλώς την νομοθετική διάταξη. Κάποιες άλλες λεπτομέρειες δόθηκαν απλώς για να αντιληφθεί ο λειτουργός της ΕΕ ότι η διάταξη αυτή προστέθηκε στην περί ΦΠΑ νομοθεσία σε αντικατάσταση του νόμου 91(Ι)/2006 (αφορούσε χορηγία εκτός της νομοθεσίας ΦΠΑ) και σε καμιά περίπτωση δεν έγινε ανάλυση όλων των τροποποιήσεων που επήλθαν στην εν λόγω διάταξη.
«Η εν λόγω απάντηση δεν απέκρυψε τίποτε γιατί απαντούσε στον λειτουργό αυτό που ρώτησε. Αν ο ίδιος ήθελε περισσότερες λεπτομέρειες ή/και διευκρινίσεις απλώς θα της ζητούσε, όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, πέραν του ότι έχει στη διάθεσή του φυσικά όλη την κυπριακή νομοθεσία και δεν χρειαζόταν από εμάς να του την αναλύσουμε», σημειώνει.
Ο κ. Τσαγκάρης αναφέρει, επίσης, ότι σε σχέση με την απάντηση ενημερώθηκαν άπαντες, τόσο το ΥΠΟΙΚ όσο και η Βουλή. Σε μεταγενέστερο στάδιο (Απρίλιο 2021), σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ο Γενικός Ελεγκτής ανάφερε ότι ο ίδιος έκανε παρέμβαση για να δώσει στο λειτουργό της Επιτροπής περισσότερες λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να αποσταλεί η Αιτιολογημένη Γνώμη επί του θέματος, προσθέτει.
«Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά∙ απλώς η παραποίηση που γίνεται φαίνεται ότι εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς. Απαντήθηκε απλώς ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε απόκρυψη, γιατί το Τμήμα δεν είχε κάτι να αποκρύψει, αφού οι υπάλληλοι του εφαρμόζουν απλώς τη νομοθεσία που ψηφίζει η Βουλή. Δεν έχουν καμιά σχέση αν συνάδει με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ή όχι. Αυτή είναι ευθύνη του Υ.Ο. και σίγουρα της Νομικής Υπηρεσίας και της Βουλής που ψηφίζει», προσθέτει.
Περαιτέρω, ο κ. Τσαγκάρης αναφέρει ότι αν κάποιος από το ΥΠΟΙΚ ήθελε να απαντήσει διαφορετικά, «τότε ας απαντούσε έγκαιρα το εν λόγω μήνυμα που βρισκόταν στους υπολογιστές των αποδεκτών επί μήνες», σημειώνοντας ότι «δεν έγινε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση αλλά και οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία επί του θέματος αυτού με το λειτουργό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Δηλώνει, επίσης, ότι «αν όλοι αυτοί που σήμερα φωνάζουν επί του θέματος για την εν λόγω διάταξη της νομοθεσίας ήθελαν πράγματι να προβούν σε αλλαγή της θα μπορούσαν να το κάνουν πολύ απλά, αφού υπήρχε ήδη και τροποποιητικό νομοσχέδιο από το Νοέμβριο του 2019».
Ο τέως Εφορος Φορολογίας στην ανακοίνωσή του αναφέρεται και σε ανάρτηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε κοινωνικό δίκτυο, λέγοντας ότι τα όσα αναφέρει «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» και ότι η Βουλή «ποτέ δεν παραπλανήθηκε επί του θέματος, όπως η ίδια ισχυρίζεται».
Προσωπικά, λέει, στη Βουλή ανάφερε την απάντηση που πήραν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο 2021, οπότε και σταμάτησε η εμπλοκή του επί του θέματος γιατί δεν επανήλθαν με κάποιο άλλο ερώτημα.
Το μόνο αρμόδιο σώμα που αποφασίζει αν η κυπριακή νομοθεσία παραβιάζει την αντίστοιχη ευρωπαϊκή είναι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης∙ ούτε η κυπριακή Βουλή, ούτε ο Γενικός Ελεγκτής, αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτει.
«Τα λοιπά που αναφέρει επί των επιπτώσεων δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Υποδηλώνουν απλώς παντελή άγνοια επί του θέματος και φαίνεται ότι εξυπηρετεί καθαρά αλλότριους σκοπούς. Φαίνεται ότι ξέχασε ότι η ίδια ψήφισε τη νομοθεσία αυτή που εφαρμοζόταν και αν παραβιαζόταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία αυτή είχε την ευθύνη για αλλαγή της μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και όχι το Τμήμα Φορολογίας», καταλήγει ο κ. Τσαγκάρης.