Οι κυρώσεις παραμένουν, αλλά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ένδειξη θετικού βήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά το πέρας της λειτουργίας για τη γιορτή του Αγίου Μάρωνα, ερωτηθείς κατά πόσο η δική μας πλευρά αλλάζει πολιτική.

Κληθείς να σχολιάσει ότι ο Τατάρ απορρίπτει εκ προοιμίου την πρόταση του για το θέμα ειδικότερα της Αμμοχώστου και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για το πώς μπορεί η Κυβέρνηση να προωθήσει το θέμα, ο Πρόεδρος είπε ότι έχουμε ήδη γνωστοποιήσει προς τον ΓΓ των ΗΕ την πρόθεση και τις προτάσεις μας.

Είπε ότι οι προτάσεις διαβιβάστηκαν και στην αμερικανική Κυβέρνηση από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο ίδιος έχει διαβιβάσει την πρόταση προς τον Σαρλ Μισιέλ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την ίδια ώρα και ο Υπουργός Εξωτερικών τη διαβίβασε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη ότι έχει ενημερώσει και τον Τζον Κέρι και την ερχόμενη  βδομάδα θα έχει συνάντηση και με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Θα επιδιώξει, είπε, και συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο.

Τα ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν γίνονται για να εξαπατήσουμε, απάντησε νωρίτερα στους ισχυρισμούς Τατάρ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διερωτώμενος ποια είναι η εξαπάτηση σε μια πρόταση που θέλει την εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ  για τα  Βαρώσια, που θέλει να αρθεί η ισχυριζόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου κάτω από τη διοίκηση των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε ποια εξαπάτηση μπορεί να περιέχουν προτάσεις, που περιλαμβάνουν τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου ή πόσο συμβατή προς το διεθνές δίκαιο θα είναι σε αντιστάθμιση να επιτραπεί στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τους τουρκικούς λιμένες ή στα αεροπλάνα που υπερίπταται του εναέριου χώρου της Τουρκίας.