Εφόσον συνεχιστεί η ενθαρρυντική εικόνα των τελευταίων ημερών από το μέτωπο της πανδημίας, αναμένεται να αποφασιστεί οριστικά η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Μαΐου.

Στη σημερινή πρωινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από την ομάδα των επιδημιολόγων και επιστημόνων για τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα και για το πώς εξελίσσεται η αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το τι μέλλει γενέσθαι θα οριστικοποιηθεί σε νέα σύσκεψη του Προέδρου με την ομάδα των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση. Η νέα σύσκεψη ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 28 Απριλίου, μία μέρα πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Λ. Κωστρίκης: Συνεχής επαγρύπνηση και επιτήρηση κάθε μέτρου που αποσύρεται

Όπως δήλωσε στον σταθμό μας ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, η ομάδα των επιστημόνων τόνισε σήμερα ότι η όποια άρση μέτρων πρέπει να γίνει σταδιακά και με σοβαρότητα.

Τονίστηκε ακόμα, ότι πρέπει να υπάρξει συνεχής παρακολούθηση και επιτήρηση κάθε περιοριστικού μέτρου που αποσύρεται. Πρέπει πάση θυσία, υπογράμμισε ο καθηγητής, να διατηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς και οι κανόνες υγιεινής στη βάση επιστημονικών μελετών.

Ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε στο Κανάλι 6 ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, εάν δεν γίνει με απόλυτη προσοχή και σταδιακά η άρση των μέτρων, να έχουμε εκ νέου έξαρση της εξάπλωσης του ιού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια σενάρια για τη σταδιακή άρση μέτρων, ιδιαίτερα σε τομείς της οικονομίας, όπως το αρχικό άνοιγμα εργοταξίων και επιχειρήσεων της οικοδομικής βιομηχανίας, των μικρών επιχειρήσεων ακολούθως και στο τέλος των ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων.

Η ομάδα των επιδημιολόγων ευελπιστεί ότι θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μεμονωμένα κρούσματα κορωνοϊού ή και μηδενικά, κάτι που θα επιτρέψει την άρση μέτρων.

Υπενθυμίζουμε ότι αύριο θα λάβει χώρα στο προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία θα συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

Δημήτρης Στρατής