Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε σήμερα τη λειτουργία νέου τηλεφωνικού κέντρου, στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναπατρισμού Κυπρίων πολιτών. Μέσω του τηλεφωνικού κέντρου θα γίνεται επικοινωνία με τους δικαιούχους για επιβεβαίωση του ενδιαφέροντός τους για επαναπατρισμό, της ημερομηνίας επιστροφής τους βάσει των πτήσεων που θα προγραμματιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και του αεροδρομίου αναχώρησής τους.

Στη συνέχεια θα επικοινωνεί μαζί τους η αεροπορική εταιρεία Aegean για έκδοση του εισιτηρίου. Το τηλεφωνικό κέντρο στελεχώνεται σε εθελοντική βάση από άτομα του υπουργείου Μεταφορών, του κέντρου Ζήνων, της Πολιτικής Άμυνας και της εταιρείας Hermes. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις πτήσεις, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο στο τηλ. 24205730 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]

Τρεις πτήσεις προς Κύπρο καθημερινά 

Ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ανέφερε σήμερα ότι κάθε μέρα κατά μέσο όρο φθάνουν στην Κύπρο τρεις πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και άλλες χώρες, ενώ τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες πτήσεις από Ισραήλ, Λίβανο και Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται και πτήση από την Φρανκφούρτη, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολίτες από την Ισπανία, την Ιταλία, την Τσεχία και την Αμερική.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 21 Μαρτίου έχουν επιστρέψει στην Κύπρο με πτήσεις που ήταν υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, 3,5 χιλιάδες άτομα. Αυτή τη στιγμή αρχίζει ο επαναπατρισμός άλλων 3 χιλιάδων ατόμων που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να επιστρέψουν στην Κύπρο από την 1η μέχρι τις 15 Μαΐου.

Αναφορικά με την χαλάρωση των μέτρων και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το υπουργείο Μεταφορών για επανέναρξη των πτήσεων, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι γίνονται διάφοροι σχεδιασμοί οι οποίοι θα κατατεθούν αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι αύριο είναι προγραμματισμένη συνεδρία των Ευρωπαίων Υπουργών Μεταφορών, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι διαδικασίες για το πώς θα επαναρχίσουν οι πτήσεις. Ο Γιάννης Καρούσος είπε ότι θα εισηγηθεί να υιοθετηθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική για το πώς θα επαναρχίσουν οι πτήσεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα να υπάρξει μια κοινή απόφαση «και να προχωρήσουμε με έναν σχεδιασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».