Η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και να προσελκύσει τουρισμό, με στόχο να μην πάει χαμένη η φετινή χρονιά. Σε σημερινές του δηλώσεις, ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν αφίξεις μέχρι τον Ιούνιο, η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμη να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που αναμένεται να παρουσιαστούν όταν τα δεδομένα αλλάξουν.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Περδίος είπε ότι η Κύπρος διαχειρίστηκε πολύ καλά την κρίση και αυτό λαμβάνεται υπόψη από τους οργανωτές ταξιδιών. Ο υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι είναι θετικές οι ενδείξεις από τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ελλάδα, το Ισραήλ και από χώρες του Αραβικού Κόλπου. Ανέφερε ακόμη πως εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, αναμένεται τουρισμός από τη Βρετανία και τη Ρωσία, κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο Σάββας Περδίος διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια μέσω διαφόρων προγραμμάτων, να αυξηθεί ο εσωτερικός τουρισμός από το 6-7% που είναι σήμερα, στο 10 με 12%.
Μείωση κρατήσεων και στην Ελλάδα
Σοβαρό πρόβλημα με τον τουρισμό της αντιμετωπίζει και η Ελλάδα, αφού φέτος αναμένεται μείωση στις κρατήσεις κατά 50%, ενώ την χώρα αναμένεται να επισκεφθούν μόνο τουρίστες από την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, όμως, η Ελλάδα διατηρεί το πλεονέκτημα της ασφαλούς υγειονομικής χώρας στη Μεσόγειο, στοιχείο ιδιαίτερα θετικό υπό το πρίσμα των «νέων δεδομένων».
Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό προωθείται το «υγειονομικό διαβατήριο», όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου» στη χώρα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, γίνεται διαβούλευση στην ΕΕ προκειμένου σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδέψει να γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.
Ακύρωση για ένα στα πέντε ταξίδια στα Δυτικά Βαλκάνια
Και στα δυτικά Βαλκάνια ο τουρισμός έχει πληγεί βαριά από την πανδημία, αφού ένα στα πέντε προγραμματισμένα ταξίδια για το 2020 στην περιοχή έχει ακυρωθεί λόγω του Covid-19.
Σχεδόν το 50% του συνόλου των τουριστικών πρακτορείων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προχωρούν σε μειώσεις του λειτουργικού κόστους και απολύσεις υπαλλήλων. Το μέλλον προδιαγράφεται «γκρίζο», καθώς ο τουρισμός -σύμφωνα με όσα αναφέρει το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC)- αντιστοιχεί στο 10,2% του ΑΕΠ της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και το 11,4% του συνόλου των εργαζομένων στις χώρες της περιοχής απασχολείται σ’ αυτόν τον τομέα.
Σε μία προσπάθεια να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού, οι αρχές των χωρών που στηρίζουν σημαντικό μέρος του ΑΕΠ τους στην τουριστική βιομηχανία, λαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού.
Νίτσα Παύλου