Την πρόθεσή του να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να σημειωθούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης του χαλουμιού, αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης κατάστασης λόγω κορωνοϊού, εξέφρασε ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, σε επιστολή που απέστειλε πολύ πρόσφατα στον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας, ο αρμόδιος Επίτροπος, έπειτα από συνάντηση που είχε για το θέμα με τον Κύπριο υπουργό και τα στοιχεία που του δόθηκαν, επισημαίνει στην επιστολή του ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τη σοβαρότητα της υπόθεσης «χαλούμι» για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρώτη ενέργεια του Επιτρόπου Βοϊτσιεχόφσκι θα είναι η διευθέτηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ιδίου, της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλας Κυριακίδου και του Υπουργού Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αύξηση στην ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος

Πρόθεση του Κώστα Καδή είναι, αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης κατάστασης ελέω κορωνοϊού, να  «τρέξει» και το θέμα της ποσόστωσης του γάλακτος στο χαλούμι και να εκδώσει σχετικό διάταγμα, είτε προκύψει συμφωνία μεταξύ τυροκόμων και αιγοπροβατοτρόφων, είτε όχι.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Γεωργίας είχε δηλώσει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στη βάση των όσων λέχθηκαν ενώπιον του ΠτΔ, στις 5 Φεβρουαρίου 2020, σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό, θα προχωρήσει στην αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 25%.

Στη σύσκεψη της 5ης Φεβρουαρίου στο Προεδρικό, οι τυροκόμοι αντιπρότειναν να αγοράζουν όλη την ποσότητα του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος αλλά και την αύξηση της τιμής του για τα επόμενα δύο χρόνια.

Με κοινή παράκληση τυροκόμων και αιγοπροβατοτρόφων, δόθηκε χρονική παράταση για διαπραγμάτευση επί σχετικού συμβολαίου, το οποίο όμως, όπως ετοιμάστηκε από τους τυροκόμους, απείχε πολύ από τα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη της 5ης Φεβρουαρίου. Μετά από αυτό οι αιγοπροβατοτρόφοι ετοίμασαν δική τους πρόταση για το συμβόλαιο.

Κάπου εκεί προέκυψε ο κορωνοϊός και οι διεργασίες σταμάτησαν.

Μέχρι σήμερα, στο χαλούμι πρέπει να περιέχεται τουλάχιστον 20% αιγοπρόβειο γάλα, ωστόσο, αγροτικές οργανώσεις και κτηνοτροφικοί σύνδεσμοι αξιώνουν την αύξηση του ποσοστού ώστε να προσεγγίσει τον στόχο του 51% που προβλέπει ο φάκελος που έχει διαβιβαστεί στην ΕΕ για την κατοχύρωση του προϊόντος.

Χάρης Παναγιώτου