Περισσότερους νεκρούς λόγω κορωνοϊού από την Ασία θρηνεί πλέον η Ευρώπη, με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να περιχαρακώνονται για να αντιμετωπίσουν την πανδημία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βγάζει τα μεγάλα όπλα για τη στήριξη των οικονομιών, αποκαλύπτοντας πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δις ευρώ.

Η Ιταλία πληρώνει το βαρύτερο τίμημα στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς οι νεκροί στη χώρα πλησιάζουν ταχύ ρυθμό τους 3.000, την ώρα που η φάση «κορύφωσης» της πανδημίας δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα. Ολόκληρη η χώρα μοιάζει με σκηνικό δυστοπικής ταινίας, η οποία είναι όμως πραγματικότητα. Μια εικόνα που δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica δείχνει ωμά τις τραγικές ώρες και ημέρες που βιώνει η χώρα. Ένα κομβόι από στρατιωτικά οχήματα διασχίζει την έρημη πόλη του Μπέργκαμο μεταφέροντας δεκάδες νεκρούς σε αποτεφρωτήρια άλλων περιοχών, καθώς τα νεκροταφεία της πόλης δεν μπορούν να καλύψουν άλλες ταφές. 

Η αναμονή για να οδηγηθούν οι νεκροί του κορωνοϊού στον τελευταίο τόπο κατοικίας τους ξεπερνά τη μια εβδομάδα, αναφέρει η La Repubblica. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί εδώ και μία εβδομάδα στην Ιταλία, θα παραταθούν και μετά την αρχική ημερομηνία λήξης τους, στις 3 Απριλίου. Οι αρχές της Ιταλίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα, με την επαρχία Εμίλια –Ρομάνια να δίνει τον τόνο απαγορεύοντας όλες τις δραστηριότητες στο ύπαιθρο, όπως οι περίπατοι ή το τζόγκινγκ.

Με διάταγμα που υπεγράφη χθες Τετάρτη το βράδυ ο περιφερειάρχης Στέφανο Μπονατσίνι πλέον επιτρέπει τις μετακινήσεις με ποδήλατο ή με τα πόδια μόνο για ιατρικούς λόγους, για μετάβαση στην εργασία ή για ψώνια, απαγορεύοντας τους περιπάτους για αναψυχή.

Δείτε ζωντανά εικόνα από τη Ρώμη 

Προς παράταση των μέτρων προσανατολίζεται και η Γαλλία, με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι η 15νθήμερη περίοδος αυστηρών μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκε με εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να παραταθεί, εάν κριθεί απαραίτητο.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε σήμερα και έκτο άτομο που έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για 70χρονο ασθενή από την Καστοριά ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο της πόλης. Πρόκειται, μάλιστα, για τον τρίτο ασθενή από την Καστοριά που χάνει τη ζωή του από τον ιό.

Μία 79χρονη με υποκείμενα νοσήματα είναι το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στη Ρωσία. «Η ηλικιωμένη ασθενής που πέθανε σε νοσοκομείο της Μόσχας για μολυσματικές ασθένειες έπασχε από χρόνιες νόσους», ανακοίνωσε το κέντρο διαχείρισης της επιδημίας του κορωνοϊού. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Στη Ρωσία έχουν καταγραφεί 147 κρούσματα της ασθένειας που προκαλεί ο SARS-Cov-2.

Τρίτο νεκρό ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την αντιμετώπιση του ιού, καθηγητής Βέντσισλαβ Μουταφτσίσκι, όπως μεταδίδει η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας. Πρόκειται για γυναίκα ηλικίας 80 ετών που μολύνθηκε και εισήχθη στο νοσοκομείο της Σόφιας με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη Βουλγαρία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 94.

Έως και 40 σταθμοί του μετρό στο Λονδίνο έχουν κλείσει από σήμερα έπειτα από σύσταση της κυβέρνησης της Βρετανίας προκειμένου να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις, ανακοίνωσε η εταιρεία Transport for London (TfL) η οποία διαχειρίζεται τις δημόσιες συγκοινωνίες στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ήδη συστήσει στους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επαφές και μετακινήσεις και αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία της χώρας από την Παρασκευή το βράδυ. Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβει και άλλα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, κυρίως στο Λονδίνο, όπου ο ιός εξαπλώνεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

Σήμερα, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο ένα έκτακτο νομοσχέδιο που θα δίνει στις αρχές ειδικές εξουσίες για διάστημα έως και δύο ετών, όπως το να συλλαμβάνουν και να θέτουν σε καραντίνα άτομα προκειμένου να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να καταρτιστεί σχέδιο για την αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων, μείωση των δρομολογίων των δημόσιων συγκοινωνιών και περιορισμό των συγκεντρώσεων. Όταν ρωτήθηκε αν χρειάζεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για να τεθεί σε καραντίνα το Λονδίνο, όπου μπαρ, επιχειρήσεις και μέσα μεταφοράς παραμένουν γεμάτα, ο Τζόνσον απάντησε: «Πάντα λέγαμε ότι θα λάβουμε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή». Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θέτει σε επιφυλακή 20.000 μέλη του στρατού προκειμένου να συνδράμουν, αν χρειαστεί, στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έκλεισαν τα σύνορά τους για τις «μη αναγκαίες μετακινήσεις», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κινείται για την επίσπευση της παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού, δηλώνοντας ότι θα λειτουργήσουν πλοία -νοσοκομεία στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν καθώς η Γουόλ Στριτ συνεχίζει να καταγράφει βαριές απώλειες, έπειτα από σοβαρές ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης, που έχει παραλύσει μεγάλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας και έχει προκαλέσει φόβους για πρόκληση παγκόσμιας ύφεσης.

Σε τραγική μοίρα οι άστεγοι

Στο μεταξύ, εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 60.000 άστεγοι στην Καλιφόρνια ενδέχεται να προσβληθούν από τον κορωνοϊό τις επόμενες οκτώ εβδομάδες, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγείας. Το ποσοστό νοσηλείας όσων προσβάλλονται από τον ιό είναι περίπου 20%, δημιουργώντας ανάγκη για επιπλέον κλίνες στα νοσοκομεία, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύντομα το σύστημα θα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει, δήλωσε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ.

Δραματική έκκληση της Μέρκελ

Τα 12.300 έχουν φθάσει τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν ανέρχονται σε 28. Το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ από τη δική του πλευρά υπολογίζει τα κρούσματα σε 8.198 και τους νεκρούς σε 12.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας που αποδίδει η γερμανική κυβέρνηση στην κατάσταση ήταν το χθεσινοβραδινό δραματικό τηλεοπτικό διάγγελμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ – το πρώτο της 15ετους θητείας της. Μέχρι τώρα, η Μέρκελ απέφευγε επιμελώς τις φορτισμένες εμφανίσεις, περιοριζόταν στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της. «Είναι σοβαρό, πάρτε το σοβαρά!», ήταν η δραματική της έκκληση προς τα ογδόντα εκαττομύρια Γερμανών ενώ η χώρα κατεβάζει σταδιακά τα «ρολά» απ’ άκρη σ’ άκρη.

Επαφές ΠΟΥ με χώρες για αύξηση των προμηθειών σε υγειονομικό εξοπλισμό

Χθες, Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι έχει συνομιλίες με την Κίνα και άλλες χώρες για να συμβάλουν στην αύξηση των προμηθειών σε υγειονομικό εξοπλισμό. Την ίδια ώρα η General Motors και η Ford Motor ανακοίνωσαν ότι έχουν συνομιλίες με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. 

Χωρίς θεατές η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, χωρίς θεατές, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή του «Τόκιο 2020».  Η τελετή έγινε χωρίς την παρουσία κόσμου, όπως και χωρίς την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Η λαμπαδηδρομία έγινε εντός του Καλλιμάρμαρου με τους χρυσούς Ολυμπιονίκες της Ελλάδας Λευτέρη Πετρούνια και Κατερίνα Στεφανίδη και στη συνέχεια άναψε ο βωμός.

Αχτίδα ελπίδας από την Κίνα

Κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού δεν επιβεβαιώθηκε ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην ηπειρωτική Κίνα -γεγονός χωρίς προηγούμενο απ’ όταν ξέσπασε η πανδημία τον Δεκέμβριο- όμως οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι άλλοι 34 άνθρωποι που έχουν μολυνθεί έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Ο αριθμός των ασθενών από το εξωτερικό αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας. Τα νέα, «εισαγόμενα» κρούσματα, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, είναι υπερδιπλάσια από αυτά που καταγράφηκαν την Τρίτη.

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: EPA