Προχωρούν οι ενέργειες για τη λειτουργία Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο οποίος σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρχουν νέα.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αθανασίου είπε ότι την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την οποία μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αθανασίου το Γραφείο του ΠΟΥ θα βρίσκεται αποκλειστικά στην Κύπρο και θα καλύπτει τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αθανασίου είπε ότι το Γραφείο του ΠΟΥ στην Κύπρο θα απαρτίζεται από Κύπριους εμπειρογνώμονες, αλλά και από εξωτερικό εμπειρογνώμονα του Οργανισμού.

Όπως σημείωσε ο κ. Αθανασίου η Κύπρος επιλέχθηκε λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, για να προσθέσει πως είναι κάτι που ζήτησε και η Κύπρος, μέσω του Υπουργού Υγείας.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι το Γραφείο του ΠΟΥ στην Κύπρο θα ασχοληθεί, κυρίως, με τα λοιμώδη νοσήματα.   

Στο μεταξύ, η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα από τον Υπουργό Υγείας και τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge.

Σημειώνεται ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται εντός της ημέρας, ο αρμόδιος Υπουργός  θα ενημερώσει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, καθώς και για το επίπεδο ετοιμότητας της Κύπρου σε σχέση με την ευλογιά των πιθήκων.