Σε ισχύ τίθενται από σήμερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το διάταγμα δημοσιεύθηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης και ισχύει έως και την 15η Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, από αύριο Πέμπτη θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, με τους εμβολιασμούς να διενεργούνται σε Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού του Υπουργείου Υγείας σε όλες τις επαρχίες.

Επίσης, οι εμβολιασμένοι που δηλώθηκαν ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την 7η μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR δωρεάν μέσω των ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

Ισχύει ο υποχρεωτικός περιορισμός των ατόμων των οποίων η εξέταση αλληλούχισης των θετικών δειγμάτων τους αφορά στο στέλεχος Όμικρον ή οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική μετάλλαξη, σε χώρους που θα υποδείξει το Υπουργείο Υγείας. Νοείται ότι οι επαφές των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι υποχρεωμένες να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

Στις 15 Ιανουαρίου 2022 θα επαναξεταστεί προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση του SafePass για όσους δεν λάβουν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου κατά της Covid-19 μετά την πάροδο 6+1 μηνών. Για τα άτομα που έχει παρέλθει περίοδος των 7 μηνών από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τα διδοσικά εμβόλια και για το μονοδοσικό εμβόλιο, για σκοπούς Safe Pass θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR 72 ωρών και τεστ ταχεία ανίχνευσης αντιγόνου 48 ωρών.

Εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό έλεγχο κατοχής SafePass μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus όσοι αποδεδειγμένα και μετά από απόφαση Ιατρικού Συμβουλίου δεν συνίσταται να εμβολιαστούν. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να επιδεικνύουν την ειδική κάρτα που τους εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα εργαστηριακή εξέταση Rapid ή PCR τεστ σε εβδομαδιαία βάση με αρνητικό αποτέλεσμα.

Από σήμερα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, η είσοδος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαπτίσεις και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχειακών μονάδων θα επιτρέπεται και σε άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test. Ισχύει, διευκρίνισε ο Υπουργός, και η προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους πιο κάτω χώρους: κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, μουσικοχορευτικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης και χώροι εστίασης.

Ακυρώνονται εκτός και αν ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από εταιρείες, οργανισμούς και σωματεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Οι επιβάτες που φτάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test μετά την πάροδο 72 ωρών από την ημέρα άφιξης τους. Η εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου θα τους παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, προσκομίζοντας την κάρτα επιβίβασης και αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο). Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

Από σήμερα μειώνεται στους 5 μήνες και δύο εβδομάδες αντί για 6 μήνες η χρονική περίοδος για την χορήγηση της ενισχυτικής/3ης δόση εμβολίου.