Τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 το πρόγραμμα της απογευματινής εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Η συμφωνία για τη λειτουργία του προγράμματος της απογευματινής εργασίας υπογράφηκε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και των γιατρών.

Το πρόγραμμα της απογευματινής εργασίας θα περιλαμβάνει τόσο τη λειτουργία απογευματινών εξωτερικών ιατρείων, όσο και τη διεκπεραίωση χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών προσπελάσεων.

Σε χαιρετισμό του, μετά την Υπογραφή Συμφωνίας, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα και μια ακόμη σημαντική συμφωνία που υπογράφτηκε με τις συντεχνίες των γιατρών και νοσηλευτών.

Πρόσθεσε πως «είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που χαιρετίζω τη συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε μέσα από εποικοδομητικό και προσωπικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη λειτουργία του προγράμματος, που θα περιλαμβάνει τόσο τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων, όσο την διεκπεραίωση χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών προσπελάσεων».

Είπε ακόμα πως «το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των στρατηγικών του επιδιώξεων για διαχείριση των δαπανών και του ανθρώπινου δυναμικού του, με στόχο την αύξηση του εύρους και της ποιότητας, που προσφέρουν οι υπηρεσίες υγείας και τη μείωση των λιστών αναμονής, είχε αναπτύξει και υλοποιήσει για τέσσερα χρόνια, από 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, πιλοτικό πρόγραμμα».

Σήμερα, είπε ο κ. Χατζηπαντέλα, «με την υπογραφή για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων κατά τις απογευματινές ώρες, που θα αφορούν απογευματινά περιστατικά, έχω την πεποίθηση πως οι οποιεσδήποτε λίστες αναμονής έχουν δημιουργηθεί μετά τη λήξη του πιλοτικού προγράμματος και των ιδιαίτερων συνθηκών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, λόγω της πανδημίας, θα εκμηδενιστούν».

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, ανέφερε με τη σειρά του ότι στα πλαίσια της διοικητικής και οικονομικής αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και της βελτίωσης της λειτουργίας, με στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικών και ευέλικτων νοσηλευτηρίων, ο Οργανισμός σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών, προχώρησε στη συμφωνία.

«Οι στόχοι του προγράμματος αυτού», ανέφερε, «είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και η αύξηση της προσβασιμότητας τους σε υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, η μείωση των λιστών αναμονής, εκεί και όπου υπάρχουν, εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών ανάλογα με τη σοβαρότητά της κατάστασης του ασθενή. Επίσης, πιο αποτελεσματική χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού των νοσηλευτηρίων».

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, Δρ. Μωυσής Λάμπρου, εξέφρασε την ευαρέσκειά του σε σχέση με την υπογραφή της συμφωνίας και ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας και τη ΓΔ του Υπουργείου για τη συμβολή τους.

Όπως είπε, «παρόλο που η πρόσκληση σήμερα γράφει Πρόεδρος της συντεχνίας ΠΑΣΥΔΥ, θα παρακαλούσα να θυμάστε ότι ο τίτλος δεν έχει για εμάς καμία σημασία».

«Δεν έχουμε ούτε μανδύα, ούτε καπέλο. Είμαστε και θα είμαστε πάντα γιατροί», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε πως όταν υπάρχει θέληση και όταν καθίσουμε στο τραπέζι και καταθέσουμε τις παραμέτρους μας στις πλείστες φορές έχει αποτέλεσμα.

Ανέφερε πως στόχος των γιατρών «είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή».

Ευχαρίστησε, παράλληλα, όσους συμμετείχαν στις συζητήσεις, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ