Σε γραπτή καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα προχωράει τη Δευτέρα η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, εναντίον του υψηλόβαθμου αξιωματικού της Αστυνομίας που φέρεται να συνομιλούσε με βαρυποινίτη ζητώντας στοιχεία για την προσωπική της ζωή. Θα ζητήσει, ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Αριστοτέλους, τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για την υπόθεσή και την διαθεσιμότητα του εν λόγω αξιωματικού.

Η Διευθύντρια των Φυλακών συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής για μία και πλέον ώρα με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, την οποία και ενημέρωσε για τα στοιχεία που κατέχει. Η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα είπε η κ. Αριστοτέλους προσθέτοντας πως η Υπουργός την διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι νενομισμένες ενέργειες με κάθε αυστηρότητα. Έχει μιλήσει, ανέφερε, με τους δικηγόρους της και την Δευτέρα θα προβεί σε γραπτή καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα, «ζητώντας παράλληλα τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, γιατί για εμάς είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς. Θεωρώ ότι είναι πρωτάκουστο για τα κυπριακά δεδομένα».

Θα ζητήσει, συνέχισε, και την διαθεσιμότητά του αξιωματικού γιατί «εγείρονται πολλά ζητήματα, περιλαμβανομένων και ζητημάτων ασφαλείας».

Ερωτηθείσα αν νιώθει ότι κινδυνεύει και χρειάζεται επιπλέον ασφάλεια, η κ. Αριστοτέλους είπε ότι «θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Γιατί – όπως έχω πει – όταν πρόκειται για έναν ανώτερο αξιωματικό, ο οποίος με τόση ελαφρότητα χρησιμοποιούσε το δικό του κινητό τηλέφωνο κι επικοινωνούσε παράνομα με βαρυποινίτη, ζητώντας βίντεο από την προσωπική μου ζωή, με απώτερο σκοπό να με καταστρέψει και να με απομακρύνει από την θέση, αντιλαμβάνεστε από μόνο του αυτό εγείρει και θέματα ασφάλειας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση η κ. Αριστοτέλους είπε ότι έχει στην κατοχή της όγκο μηνυμάτων που έχουν δοθεί σε ομάδα δικηγόρων.

Ερωτηθείσα για τον λόγο της ενέργειας του αξιωματικού, είπε ότι είναι η απομάκρυνση από την θέση και η καταστροφή της υπόληψής της και πρόσθεσε ότι η προσωπική ζωή του καθενός δεν αφορά κανέναν άλλο, σημειώνοντας ότι «τέτοιο βίντεο δεν υπάρχει». «Όταν ένας αξιωματικός εισβάλλει στην προσωπική ζωή του άλλου, τότε σίγουρα τέτοια φαινόμενα διαφθοράς δεν πρέπει να αποσιωπώνται. Και ούτε το κυρός, ούτε η αξιοπρέπεια, ούτε το ήθος μου με αφήνουν ν’ αφήσω όλα αυτά τα φαινόμενα να παραμείνουν».

Ερωτηθείσα πώς τα στοιχεία αυτά έφτασαν στα χέρια της, είπε ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε πολλές λεπτομερείς. «Αυτό που μπορώ να πω, κι αυτό είναι το δάσος, είναι ότι έχουμε στην κατοχή μας σωρεία μηνυμάτων, που φαίνεται ότι «ο ανώτερος αξιωματικός με επιμονή ζητούσε βίντεο από την προσωπική μου ζωή από τον βαρυποινίτη κατάδικο».

Ερωτηθείσα αν είχε λόγους για να της κάνει κακό, η Άννα Αριστοτέλους απάντησε ότι η ίδια προσωπικά όχι. «Αν ο ίδιος είχε, τότε θα πρέπει να τον ρωτήσετε. Αλλά αυτό που είδα μέσα από τα μηνύματα είναι ένα μένος που δεν μπορεί να το χωρέσει ο ανθρώπινος νους». Ένα δείγμα των μηνυμάτων, πρόσθεσε, έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Κληθείσα να σχολιάσει πως γίνεται να μιλούμε σήμερα για λειτουργία κινητών τηλεφώνων μέσα στις κεντρικές φυλακές όπου επρόκειτο να εγκατασταθεί σύστημα απενεργοποίησής τους, η Διευθύντρια των Φυλακών είπε ότι ο ανώτερος αξιωματικός όταν υπέπεσε στην αντίληψή του ότι κατάδικος χρησιμοποιεί κινητό μέσα στις κεντρικές έπρεπε να ενημερώσει, όπως κάνουν συνάδελφοί του στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουν, όπως ανέφερε, «πράγμα που δεν έπραξε».

Εδώ και ενάμιση χρόνο, συνέχισε, έχει αποστείλει σωρεία επιστολών στην αρμόδια αρχή, που είναι η ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία, για την εγκατάστασή του. «Μετά από αυτό το περιστατικό διερωτόμαστε πραγματικά» είπε. Διευκρίνισε δε ότι σύστημα απενεργοποίησης κινητών υπάρχει, είναι σε λειτουργία, αλλά δεν έχει αναβαθμιστεί.

Αρχηγός Αστυνομίας

Θετικός στον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για την υπόθεση εμφανίστηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος μετέβη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για συνάντηση με την Υπουργό, Στέφη Δράκου, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής της κ. Δράκου με τη Διευθύντρια των Φυλακών.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν από την συνάντηση με την κ. Δράκου, την οποία η Υπουργός ζήτησε, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι σήμερα, από τα ΜΜΕ, ενημερώθηκε για την υπόθεση.

«Για αντικειμενικούς σκοπούς – δεν ξέρω ποια θα είναι η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα – αλλά ίσως θα ήταν καλύτερα να διοριστεί κάποιος από έξω. Η απόφαση είναι δική του [Σ.Σ. του Γενικού Εισαγγελέα]» είπε.

Κληθείς να πει πόσο τον ανησυχεί το συμβάν, το οποίο η κ. Αριστοτέλους χαρακτήρισε «πρωτοφανές» και «σκάνδαλο διαπλοκής», ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι σήμερα ενημερώθηκε για το συμβάν, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι αναμένει την καταγγελία, για να προσθέσει ότι «θα δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης». Έχει πει ο ίδιος, πρόσθεσε, στην κ. Αριστοτέλους ότι πρέπει να συζητήσουν και το θέμα που ενδεχομένως να προκύπτει με την ασφάλειά της.

Ερωτηθείς για το τι προνοείται στην Αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις, είπε ότι δεν πρόκειται για μια απλή ποινική ή πειθαρχική υπόθεση εναντίον ενός μέλους της αστυνομίας. Διαφέρει και ο παραπονούμενος και το πρόσωπο κατά του οποίου ενδεχομένως θα στραφούν οι καταγγελίες, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να την χειριστεί κάποιος χαμηλού βαθμού αξιωματικός.

Η διαθεσιμότητα εναπόκειται στην Υπουργό, αλλά να δούμε ποια είναι η καταγγελία και «στην πορεία βλέπουμε» είπε. Για να τεθεί κάποιος σε διαθεσιμότητα, κατέληξε, πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρισμός, μια γραπτή καταγγελία για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ