Αυξημένη εμφανίζεται η συμμετοχή των Ισραηλινών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, τις πέμπτες στη χώρα μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Στις 14.00, τοπική ώρα, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν στο 38,9%, δηλαδή ήταν κατά 4,3% υψηλότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, τον Μάρτιο του 2021. Είναι επίσης το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές από το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων μέχρι αυτήν την ώρα, από το 1999, όπως ανέφερε η Εκλογική Επιτροπή.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 22.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αμέσως μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα έξιτ-πολ και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων. Το αποτέλεσμα της τελικής καταμέτρησης θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Ευκαιρία

Από το πρωί, πολιτικοί όλων των κομμάτων έχουν πολλαπλασιάσει τις προτροπές τους προς τα 6,8 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου, που ελπίζει ότι αυτές οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή του στον πρωθυπουργικό θώκο, περιόδευσε στα προάστια του Τελ Αβίβ «για να διασφαλίσει ότι όλος ο κόσμος θα βγει έξω για να ψηφίσει» το κόμμα του, το Λικούντ. «Δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία», τόνισε.

Απέναντι στον συνασπισμό της δεξιάς, ο 58χρονος Γιαΐρ Λαπίντ, πρωθυπουργός από τον Ιούλιο και αρχηγός του κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), όπως και επικεφαλής ενός μοναδικού συνασπισμού στην ιστορία του Ισραήλ καθώς ενώνει παρατάξεις της αριστεράς, του κέντρου, της δεξιάς και ένα αραβικό κόμμα, προσπαθεί να πείσει ότι η πορεία που χαράχτηκε αυτούς τους τελευταίους μήνες πρέπει να συνεχιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ