Συνεχίζονται εντατικά από χθες οι προσπάθειες για επιδιόρθωση της ζημιάς που προκλήθηκε λόγω διαρροής νερού από ντεπόζιτο που γειτνιάζει του δωματίου όπου βρίσκονται οι διακομιστές που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλο τον κυβερνητικό κόμβο, δηλαδή για όλες τις υπηρεσίες του κράτους, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα διατάχθηκε έρευνα για να καταδειχθεί γιατί δεν μετακινήθηκε ο εξοπλισμός στις εγκαταστάσεις της CYTA, όπως λήφθηκε απόφαση από τον Νοέμβριο 2022.

Η διαρροή οδήγησε σε αποσύνδεση όλων των κυβερνητικών ιστοσελίδων από χθες το απόγευμα και όπως εκτιμάται, δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα πότε θα υπάρξει αποκατάσταση της σύνδεσης.

Σε ανακοίνωση το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρει πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αποκατάσταση της παροχής των διαδικτυακών υπηρεσιών του Κράτους.

“Το χθεσινό συμβάν που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών επηρέασε εξοπλισμό των διακομιστών του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις κρατικές ιστοσελίδες”, αναφέρεται.

Το Υφυπουργείο σημειώνει ότι μέχρι στιγμής έχει ήδη αποκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο και γίνονται εντατικές ενέργειες προς επαναφορά, το συντομότερο δυνατόν, των υπόλοιπων υπηρεσιών που έχουν επηρεαστεί.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι δυστυχώς τα συστήματα είχαν τοποθετηθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών “κατά τρόπο που βρίσκονταν εκτεθειμένα σε πιθανό ατύχημα”.

Κι αυτό, τονίζεται, “παρά το γεγονός ότι λήφθηκε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο 2022 για μετακίνηση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της CYTA”.

“Το Υφυπουργείο θα διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει τους λόγους που δεν υλοποιήθηκε η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου αλλά και τους λόγους που δεν λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα θωράκισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων”, τονίζεται. Το Υφυπουργείο εκφράζει λύπη και απολογείται για την όποια ταλαιπωρία υφίστανται οι πολίτες.