Ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται στις 16 Μαίου ο 15 ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, ο οποίος διεξάγεται στο ξενοδοχείο St Raphael Resort & Marina στη Λεμεσό και  τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

Την Παρασκευή 17 Μαίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης και το επίσημο δείπνο.

Όπως ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιωτου  φετινο διαγωνισμο συμμετέχουν 27 οινοποιεία του τόπου με 164 δείγματα οίνου σε δύο κατηγορίες,  αυτή των ξηρών και ημίξηρων κι αυτή των γλυκών και ημίγλυκων.

Πρόεδρος της Επιτροπής και Επιτηρητής της διαδικασίας διεξαγωγής του Διαγωνισμού έχει οριστεί η Δρ.  Valerie Lempereur – οινολόγος από τη Γαλλία, ενώ σε αυτή συμμετέχουν επίσης οι οινολόγοι / sommelier Tinatin Jajanidze και Nino Maisuradze από τη Γεωργία, οι οινολόγοι Wolfgang Beiss από την Ελβετία, ο Μάρκος Ζαμπάρτας από την Κύπρο, η sommelier Maria Scharffenberg από τον Καναδά, και ο οινογράφος Paul White από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης τόνισε πως είναι χαρά για την πόλη που φλοξενεί το διαγωνισμό γι΄αυτό και ο Δήμος συμβάλει ποικιλοτρόπως στη διοργάνωση, ενώ έκανε αναφορά και στη μεγάλη εκδήλωση της γιορτής του κρασιού που οργανώνει ο Δήμος Λεμεσού.

Η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Δρ.  Valerie Lempereur τόνισε τη σημασία του ότι ο διαγωνισμος διεξάγεται βασει των προδιαγραφων του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.