Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 1500 η σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας στην οποία θα συζητηθεί η λήψη νέων μέτρων, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Επί τάπητος, τίθεται το θέμα αν θα παραταθούν οι σχολικές διακοπές, η μείωση του αριθμού ατόμων σε συναθροίσεις και ανοικτούς χώρους, η αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας και η επέκταση των self-test.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ οι απόψεις των ειδικών σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία διίστανται, αφού κάποιοι εισηγούνται όπως παραμείνουν κλειστά για άλλη μία εβδομάδα και ακολούθως να επαναξιολογηθεί η κατάσταση, ενώ άλλοι -που είναι και η πλειοψηφία- τάσσονται υπέρ της επιστροφής των μαθητών την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων τάσσεται και το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, στο τραπέζι της σύσκεψης θα τεθούν και επιπλέον μέτρα, με στόχο την αναχαίτιση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων, όπως η μείωση του αριθμού ατόμων σε οικίες, τα οποία από 20 θα μειωθούν πλέον σε 10, καθώς επίσης και η μείωση των παρευρισκόμενων σε εκκλησίες, χώρους εστίασης, γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Επίσης, στο τραπέζι προς συζήτηση θα τεθεί και το θέμα των εκδηλώσεων των Θεοφανίων, οι οποίες ανησυχούν αρκετά τους ειδικούς, αφού αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλος συγχρωτισμός και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να προταθεί από τους ειδικούς η λήψη μέτρων σε αυτές τις εκδηλώσεις, ωστόσο, η απόφαση εναπόκειται στην Κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό, σύσκεψη με την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή θα έχει στις 1830 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρουσία των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης, του Υφυπουργού Καινοτομίας, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου και υπηρεσιακών παραγόντων.