Κλείνουν, λίγο μετά το επίσημο άνοιγμά τους, 14 απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.

Συνολικά, πέντε περίπου χιλιάδες εκπαιδευτικοί των απογευματινών κατέρχονται από αύριο σε επ’ αόριστο απεργία.

Κλειστά θα παραμείνουν μεταξύ άλλων τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, Μουσικά Σχολεία και τα βραδινά προγράμματα των Τεχνικών Σχολών.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι συντεχνίες ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, η απεργία διοργανώνεται καθότι εξαντλήθηκε το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στην κυβέρνηση για να τοποθετηθεί κατά πόσο θα καταργηθεί το καθεστώς απασχόλησης των εκπαιδευτικών αυτών με αγορά υπηρεσιών, υπό το καθεστώς αυτοτελώς εργαζομένου.

Οι εκπαιδευτικοί των απογευματινών προγραμμάτων ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας όπως επαναφέρει το καθεστώς μισθωτού εργαζομένου, με το οποίο εργάζονταν πριν από το 2013.

Για το θέμα προηγήθηκε πολύμηνη διαβούλευση με το Υπ. Παιδείας, το οποίο δεσμεύτηκε να μεταφέρει σχετική πρόταση στο Υπ. Οικονομικών, υπό τον όρο ότι δεν θα αυξάνονταν τα έξοδα του κράτους, δεν θα δημιουργούνταν προϋποθέσεις μονιμοποίησης των υπαλλήλων και θα διασφαλιζόταν η αναβάθμιση των προγραμμάτων.

Για την απόφαση τους, οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών είχαν προειδοποιήσει γραπτώς το Υπουργείο Παιδείας από τον περασμένο Μάρτιο. Όπως ανέφεραν στον Σταθμό μας εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, η εργασία υπό το καθεστώς του αυτοτελώς εργαζομένου, συνεπάγεται καθόλου ωφελήματα και μη καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων από εργοδότη.

Σημειώνεται ότι το θέμα οδηγήθηκε στο Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο έκρινε πριν από οκτώ μήνες ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν πεπλανημένη και θα έπρεπε να επανέλθει το καθεστώς της μισθωτής εργασίας, ωστόσο η απόφαση εφεσιβλήθηκε από την κυβέρνηση.