Σε απεργία κατήλθαν από τις 7 σήμερα το πρωί, οι 17 εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας της εταιρείας Kition Ocean Port, με τις Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ να αναφέρουν πως η εταιρεία κάνει απολύσεις αγνοώντας και παρακάμπτοντας, όπως υποστηρίζουν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τις νομοθεσίες που προστατεύουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.                                                                 

Σε ανακοίνωση των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ αναφέρεται ότι «ενώ εκκρεμεί διαδικασία διαπραγμάτευσης και συνομολόγησης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και υπεβλήθησαν αιτήματα και η διαδικασία είναι ανοιχτή στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, η εταιρεία Kition Ocean Port στο Λιμάνι Λάρνακας δεν προσέρχεται σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Προστίθεται ότι η εταιρεία προχώρησε ήδη σε δύο «εκδικητικές» όπως τις περιγράφει «απολύσεις αγνοώντας και παρακάμπτοντας και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τις νομοθεσίες που προστατεύουν τις Συνδικαλιστικές ελευθερίες. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν συλλογικά για να προστατέψουν τα δικαιώματα τους, το δικαίωμα της οργάνωσης, της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης και της συνομολόγησης ΣΣΕ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η πρόκληση είναι μεγαλύτερη γιατί η στάση αυτή εξελίσσεται σε ένα χώρο όπου η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται δημόσια περιουσία. Οι απεργοί το μόνο που ζητούν είναι να ανακληθούν άμεσα οι εκδικητικές απολύσεις και να ξεκινήσει διαδικασία διαπραγματεύσεων συνομολόγησης ΣΣΕ στη βάση των αιτημάτων που έχουν ήδη αποσταλεί από την πλευρά τους και τις Συντεχνίες τους».

Οι Συντεχνίες σημειώνουν πως το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο έχει προχωρήσει στη Σύμβαση Παραχώρησης της εκμετάλλευσης του λιμανιού Λάρνακας, «έχει υποχρέωση να παρέμβει ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του λιμανιού αλλά και η προστασία των Συνδικαλιστικών ελευθεριών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων με βάση τα θέσμια της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Οι Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ ζητούν «από το Υπουργείο Εργασίας να διασφαλίσει τη λειτουργία του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και να προστατέψει τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία παραβιάζονται. Ακόμα ζητούν από το Υπουργείο να προστατέψει και τους εργαζομένους από απολύσεις και εκδικητικές συμπεριφορές οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούν σε σύγκρουση και εργατική αναταραχή».

Οι δύο Συντεχνίες απευθύνονται επίσης «στις Αρχές, τους θεσμούς και την κοινωνία της Λάρνακας, αναμένοντας ότι δεν θα δεχτούν να καταπατούνται τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων  στο λιμάνι Λάρνακας και ότι οι εργασίες ανάπτυξης που πρόκειται να γίνονται στην πόλη, θα σέβονται τα ανωτέρω».