Μάχη με το χρόνο έδωσε το Ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα 6/11 για να σώσει την 8μηνη Ίντι Γκρέγκορι, ένα κοριτσάκι από την Αγγλία που πάσχει από μιτοχονδριακή παθολογία ασθένεια που προκαλεί την αδυναμία ανάπτυξης όλων των μυών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η σπάνια εκφυλιστική γενετική νόσος θεωρείται ανίατη, και έτσι το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τις τελευταίες ημέρες είχε αρνηθεί το ενδεχόμενο της μεταφοράς της στην Ιταλία, όπου οι γιατροί του νοσοκομείου Μπαμπίνο Τζεσού (Μικρός Ιησούς) της Ρώμης έδωσαν την διαθεσιμότητά τους στην περίθαλψη στη μικρή ασθενή.

Όπως μεταδίδει η La Repubblica, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου σήμερα στις 3μμ θα έπρεπε να είχε σταματήσει η τεχνητή αναπνοή. Αντιθέτως, η Ιταλική νομοθεσία απαγορεύει κάθε μορφή ευθανασίας.
Σημειωτέον, η μικρή Ίντι – η οποία μέχρι στιγμής νοσηλεύεται στο Queen’s Medical Centre του Νότιγχαμ – κινείται, κλαίει, χαμογελά και παρατηρεί το γύρω περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν, με μια κατεπείγουσα διαδικασία και φαινομενικά αστραπιαία – για τα θεσμικά δεδομένα – κίνηση, το Ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι και απένειμε στη μικρή Ίντι την Ιταλική υπηκοότητα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την La Repubblica, η απόφαση αποτελεί αποκορύφωμα διαπραγματεύσεων της Ιταλικής κυβέρνησης “επί αρκετές εβδομάδες, υπό άκρα εμπιστευτικότητα”. Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν, η Ιταλική κυβέρνηση ενημέρωσε επίσης τη διοίκηση του Ιταλικού νοσοκομείου και την οικογένεια της Ίντι για τη δέσμευσή της να καλύψει το κόστος της ιατρικής περίθαλψης που θα κριθεί απαραίτητη.

“Είμαι περήφανος που η κόρη μου είναι Ιταλίδα”, δήλωσε ο πατέρας της μικρής Ίντι, Ντίν Γκρέγκορι, σύμφωνα με τον οποίο η κόρη του αποτελούσε μια δαπάνη για το Αγγλικό σύστημα περίθαλψης.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία όμως ανοίγει σε διαμάχες. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Αντρέα Κρισάντι, γνωστός γιατρός επί πανδημίας κορονοϊού και γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με τον οποίο η μεταφορά της μικρής Ίντι είναι “μια περιττή βαρβαρότητα” και μιλά για “πολιτική υπόθεση” από πλευράς της κυβέρνησης.

Πηγή: ΕΡΤ