Συνολικά 19.429 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με επίσημες πηγές σε 43 χώρες της ευρύτερης Ευρώπης, εκ των οποίων 18.960 στις 36 χώρες που ενημέρωσαν σχετικά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, σύμφωνα με κοινή ενημέρωση που εξέδωσαν το ECDC και ο ΠΟΥ Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής η Κύπρος έχει δώσει στοιχεία για τρία κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με το ECDC και τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους ECDC και ΠΟΥ για όλη την Ευρώπη μέχρι τις 16 Αυγούστου, 18.847 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν από εργαστήριο από τα 18.960 για τα οποία ενημερώθηκαν οι δύο οργανισμοί.

Το 77,1% των περιπτώσεων παρουσίασαν εξανθήματα, ενώ το 65% παρουσίασε συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πόνο στους μύες, ανατριχίλες ή πονοκέφαλο.

Το 40% των κρουσμάτων αφορά άτομα μεταξύ 31 και 40 ετών και το 98,6% αφορά άντρες. Επίσης, μεταξύ των ατόμων που γνωρίζουν την κατάστασή τους σε σχέση με τον HIV, 38% των κρουσμάτων ήταν επίσης θετικοί στον HIV.

Συνολικά 505 κρούσματα (5,8%) χρειάστηκαν νοσηλεία, από τις οποίες 179 χρειάστηκαν κλινική φροντίδα. Τρεις περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων η μια περίπτωση αφορούσε άτομο που βρισκόταν σε ΜΕΘ για λόγους άλλους από την ευλογιά των πιθήκων. Οι 57 από τις περιπτώσεις αφορούσαν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ωστόσο δεν καταγράφηκαν περιστατικά μετάδοσης στον χώρο εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ