Η μάστιγα της παράνομης και ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών σε χωράφια και λαγκάδια συνεχίζει ανά το Παγκύπριο και η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ένα πλαίσιο δράσεων για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το σχέδιο με σλόγκαν #wastefreecyprus, ετοιμάστηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών, των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, της Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Θήρας και εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Στόχος είναι να ενισχυθούν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τοπικές αρχές, με απώτερο στόχο η Κύπρος να απαλλαγεί από του παράνομους σκουπιδότοπους.
Το σχέδιο περιλαμβάνει έξι δράσεις:

Πρώτον: Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Γεωργίας του καθαρισμού παράνομων σκυβαλότοπων με κονδύλι ύψους €1,5 εκατομμυρίου για το τρέχον έτος.

Επιπλέον θα αξιοποιηθούν νομικά εργαλεία και θα ενταθούν οι έλεγχοι. Όσοι προκαλούν ρύπανση στο έδαφος ή στο νερό, θα τιμωρούνται με εξώδικα έως 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ θα αυξηθούν σύμφωνα με την Υπουργό Γεωργίας, οι επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος και θα διοριστούν θα επιθεωρητές από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τρίτο μέτρο είναι η στοχευμένη εφαρμογή της Αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» ώστε ο παραγωγός αποβλήτων να αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης και να ενισχυθεί η πρόληψη και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης.

Τέταρτο μέτρο είναι η συνέχιση της διαδικασίας αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι μέχρι το το 2027 τα πράσινα σημεία θα καλύψουν όλη την Κύπρο. Μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθούν 3 νέα Πράσινα Σημεία στους Τρούλλους, την Αγία Νάπα και το Αυγόρου, ενώ έχει οριστικοποιηθεί η χωροθέτηση επιπλέον 8 πράσινων σημείων των οποίων η κατασκευή ξεκινά εντός των επόμενων μηνών.

Μία Κύπρος ελεύθερη από σκουπίδια, εξαρτάται σημαντικά από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, σημείωσε η Υπουργός Γεωργίας, πρόσθεσε ότι για την υλοποίηση του σχεδίου απαιτείται χρόνος, συλλογική δράση και ολιστικός σχεδιασμός.