Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε σήμερα «την προσβολή για τη συλλογική μας συνείδηση» που προκάλεσε η εισβολή πριν ένα χρόνο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης κατά την οποία το Κίεβο ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να το στηρίξει.

«Η πρώτη επέτειος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα θλιβερό ορόσημο για τον ουκρανικό λαό και για τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η εισβολή αποτελεί προσβολή για τη συλλογική μας συνείδηση», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

«Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιμάκωσης της σύγκρουσης αποτελούν έναν ξεκάθαρο κίνδυνο ο οποίος είναι ήδη εδώ», πρόσθεσε αναφερόμενος στις «έμμεσες απειλές» για χρήση πυρηνικών όπλων και τις «ανεύθυνες» στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από πυρηνικούς σταθμούς.

«Έχει έρθει η ώρα να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού», τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Έπειτα από δύο ημέρες ομιλιών η Γενική Συνέλευση αναμένεται να ψηφίσει σήμερα το βράδυ σχέδιο απόφασης το οποίου «υπογραμμίζει την ανάγκη να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατό, συνολική ειρήνη, δίκαιη και βιώσιμη στην Ουκρανία, βάσει των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ».