Σχέδια κινήτρων προς τις επιχειρήσεις μέσω της επιδότησης μισθολογικού κόστους για προσλήψεις από τον ερχόμενο Νοέμβριο από τον κατάλογο των ανέργων, ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως εξήγγειλε σήμερα η αρμόδια Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

«Στόχος μας είναι ένα μεγάλο κονδύλι από την Αρχή Ανάπτυξης Δυναμικού, γύρω στα 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ, να πάει στην κατάρτιση ανέργων», ενώ ένα άλλο ποσό από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως είπε, θα στοχεύει στην επιδότηση μισθολογικού κόστους για πρόσληψη ανέργων, οι οποίοι πιθανό θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μετά τον Οκτώβριο, που λήγουν τα υφιστάμενα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας.

Η Υπουργός ανέφερε ότι εδώ και ένα μήνα υπάρχει συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «για την αξιοποίηση πλήρως του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου για νέα σχέδια για την ανεργία ή νέα σχέδια για διατήρηση θέσεων εργασίας».

«Ήδη έχουμε πάρει την έγκριση από την Διεύθυνση για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 για αξιοποίηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου», ανακοίνωσε η κ. Αιμιλιανίδου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα προκηρυχθούν τα σχέδια για τη στήριξη της πρόσληψης ανέργων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι τα σχέδια αυτά θα έχουν ισχύ τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019 και Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2020.

Ο όρος που θα τίθεται για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, είναι να μην είχαν προβεί σε απολύσεις και σε μείωση μισθών.

«Για τις σωστές επιχειρήσεις θα είναι μεγάλο κίνητρο», ανέφερε και σημείωσε ότι «η εκπαίδευση με πρόσληψη θα έχει μεγάλη σημασία και ένα από τους στόχους μας θα είναι η εκπαίδευση στην ψηφιακή τεχνολογία».

Στο σημείο αυτό, η κ. Αιμιλιανίδου έκανε έκκληση στους ξενοδόχους που θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους «να προσλάβουν από τον κατάλογο των ανέργων», σημειώνοντας ότι «και λίγες ώρες να τους χρησιμοποιήσουν θα τους δώσουν ξανά την ιδιότητα του εργαζόμενου».

Ανέφερε επίσης ότι αν εργοδοτήσουν από τον κατάλογο των ανέργων η επιδότηση θα ανέρχεται στο 90% και προειδοποίησε πως «οποιαδήποτε πρόσληψη (εργαζομένου) είναι εκτός του καταλόγου δεν θα επιδοτείται».

Ανεργία
———

Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι το σημερινό ύψος της ανεργίας δεν είναι ανησυχητικό λόγω του ότι αυτό οφείλεται, όπως εξήγησε, στον ξενοδοχειακό τομέα, οι εργαζόμενοι του οποίου υπό άλλες συνθήκες θα επέστρεφαν στην εργασία τους, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η ανεργία οφείλεται κυρίως «γιατί δεν επέστρεψε ο ξενοδοχοϋπάλληλος στα ξενοδοχεία, δεν επέστρεψαν οι εργαζόμενοι στα κέντρα αναψυχής των τουριστικών περιοχών και σε όλες τις συναφείς δραστηριότητες».

Ωστόσο, η κ. Αιμιλιανίδου εξέφρασε ανησυχία το πως θα εξελιχθεί η ανεργία μετά την λήξη των ειδικών σχεδίων για εργαζόμενους και για επιχειρήσεις του Υπουργείου Εργασίας.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα και για το γεγονός ότι ενώ έχουν δοθεί €500 εκατομμύρια δαπάνη για στήριξη της απασχόλησης τόσο μέσω σχεδίων για επιχειρήσεις όσο και μέσω άλλων κυβερνητικών σχεδίων (αναστολή δόσεων, αναστολή ΦΠΑ και άλλα), μια επιχείρηση μόλις τελειώσει η υποχρέωση της αρχίσει να απολύει υπαλλήλους, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό το θεωρεί «απαράδεκτο».

Ανέφερε ότι η πρώτη απόφαση που έλαβε το Υπουργείο Εργασίας για διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι ότι οποιαδήποτε προειδοποίηση για απολύσεις που με βάση το νόμο κυμαίνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας του κάθε εργαζομένου από 4-5 εβδομάδες, δεν μπορεί να αρχίσει πριν το τέλος Οκτωβρίου που λήγει και το τελευταίο σχέδιο επιδότησης για τα ξενοδοχεία και συναφείς δραστηριότητες.

Πρόσθεσε ότι πολλοί εργοδότες ζήτησαν να μπορεί να αρχίσει η προειδοποίηση για απόλυση πριν τον Οκτώβριο και «η απάντηση μας ήταν ότι οποιαδήποτε προειδοποίηση για απόλυση αρχίζει από την 1η Νοεμβρίου του 2020».

Ειδικά σχέδια Υπουργείου Εργασίας
——————

Η κ. Αιμιλιανίδου, αφού σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή της πρώτης φάσης για τα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, ανακοίνωσε ότι σήμερα έχει καταβληθεί και η πληρωμή της δεύτερης φάσης που αφορά την περίοδο 13-30 Ιουνίου, καθώς έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των επιδομάτων στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το συνολικό ποσό για τα τρία πρώτα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας ανήλθε στα €320 εκ. εξηγώντας ότι κατά την πρώτη περίοδο των ειδικών σχεδίων γύρω στις 170.000 πρόσωπα έλαβαν τα διάφορα ειδικά επιδόματα με κόστος €97 εκ., ενώ κατά την δεύτερη περίοδο γύρω στις 190.000 έλαβαν τα ειδικά επιδόματα με κόστος €124 εκ.

Ανέφερε επίσης ότι κατά την τρίτη περίοδο των ειδικών σχεδίων καταβλήθηκε σε περίπου 150.000 δικαιούχους ποσό €99 εκ.

Είπε ακόμη ότι από το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για εφάπαξ χορηγία για μικρές επιχειρήσεις μέχρι 50 άτομα και αυτοτελώς εργαζομένους έχει καταβληθεί σε 42.148 νομικά και φυσικά πρόσωπα ποσό ύψους €99 εκ.

Προτάσεις νόμου για κατώτατο μισθό
——————–

Αναφορικά με τις προτάσεις νόμου για κατώτατο μισθό που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «είναι και δέσμευση της Κυβέρνησης για εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού» και πρόσθεσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που έγιναν σε συνεργασία με το διεθνές γραφείο εργασίας αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να συζητηθεί αυτό το θέμα όταν θα δούμε τα επίπεδα ανεργίας λόγω της πανδημίας».

«Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι η εισαγωγή του εθνικού κατώτατου μισθού όταν θα υπάρχουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης», κατέληξε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής είπε ότι ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση μετά την λήξη των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, δηλαδή μετά τον Οκτώβριο και πρόσθεσε ότι «φαίνεται πως η ανεργία θα πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και η περιορισμένη άφιξη τουριστών καταδεικνύει ότι θα έχουμε δραματική αύξηση της ανεργίας».

Ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε από την Υπουργό να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους θα στηρίξει τους εργαζόμενους και να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις, όπως είπε, «ώστε να μπορεί να θεωρηθεί αυτή η περίοδος ως περίοδος εργασίας για να μπορούν να λαμβάνουν μετά τον Οκτώβριο ανεργιακό επίδομα ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα» μεγάλος αριθμός των οποίων θα παραμείνει εκτός εργασίας για 18 μήνες.

«Φαίνεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη», πρόσθεσε.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι ζήτησαν επίσης από την Υπουργό Εργασίας να εξετάσει την δυνατότητα εκπόνησης νέων σχεδίων στήριξης της απασχόλησης και της ενθάρρυνσης στην απασχόληση νέων εργαζομένων είτε φοιτητών, είτε ατόμων που έχουν ολοκληρώσει την φοίτηση τους στην Μέση Εκπαίδευση ή την τεχνική εκπαίδευση είτε μακροχρόνια άνεργους.

«Ευελπιστούμε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την δυνατότητα να μας ενημερώσει ποια θα είναι αυτά τα σχέδια τα οποία θα στηρίξουν την απασχόληση και θα βοηθήσουν νέους εργαζόμενους και άλλους άνεργους», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα του κατώτατου μισθού, ο κ. Φακοντής είπε ότι η Υπουργός έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που εκπόνησε το ILO και θα γίνει παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος.

«Δεν μιλάμε για ένα εθνικό κατώτατο μισθό αλλά για κατώτατο μισθό κατά επάγγελμα και ένα μηχανισμό ο οποίος θα στελεχώνεται από εμπειρογνώμονες και από τους κοινωνικούς εταίρους και ο οποίος με βάση τις ισχύουσες καταστάσεις κατά περιόδους θα καθορίζει και θα αναπροσαρμόζει το ύψος του κατώτατου μισθού», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «θέση της Κυβέρνησης είναι ότι σε αυτή την περίοδο που η ανεργία είναι πολύ ψηλή και ασχολείται με τα σχέδια των ανέργων δεν είναι σε θέση να ασχοληθεί και να συζητήσει το θέμα του κατώτατου μισθού και αυτό το θέμα θα το δουν όταν η ανεργία μειωθεί περίπου στο 5%».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του «για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση είχε την δυνατότητα να στηρίξει την οικονομία μέσα στην κρίση του κορωνοϊού».

Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση έχει ξοδέψει γύρω στα €600 εκ. που ισοδυναμεί με 3% του ΑΕΠ και προβλέπεται, όπως είπε, ότι «θα ξοδέψει ακόμη περισσότερα με τα υπόλοιπα σχέδια που θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης χαιρέτισε την τοποθέτηση της Υπουργού Εργασίας ότι πολύ σύντομα το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει νέα σχέδια για στήριξη συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων, όπως είπε, «οι οποίοι έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όπως είναι οι αυτοτελώς εργαζόμενοι οδηγοί ταξί και οι φωτογράφοι».