Το 2022 οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην παροχή κινήτρων για ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της ψηφιοποίησης και της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, με Σχέδια Χορηγιών ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε την Παρασκευή η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Σε παρουσίαση της κατά τη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα, η κ. Πηλείδου είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ετοιμάζει Σχέδιο Χορηγιών ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα προκηρυχθεί εντός του 2022 και θα δίνει την ευκαιρία στις βιομηχανίες να επενδύσουν σε έργα και πρακτικές που οδηγούν στην κυκλικότητα.

«Με αιχμή του δόρατος το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος το αύριο», Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι εργαζόμαστε συλλογικά για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, αλλά και για ταχεία μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη» είπε η Υπουργός.

Αναφέρθηκε στην στρατηγική της Κυβέρνησης για επανεκκίνηση το 2021 και σημείωσε ότι «εν μέσω πανδημίας, στηρίξαμε έμπρακτα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για αναστροφή του κλίματος ανασφάλειας και συγκράτηση των θέσεων εργασίας. Ακόμα προκηρύξαμε σχέδια χορηγιών για επιχειρήσεις και προώθηση της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ποσό θα αυξηθεί στα 171 εκατομμύρια μέχρι τέλος του έτους, αρχές του 2022».

Επίσης λήφθηκαν «στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα για ανατιμήσεις στην τιμή του ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης 10% για δύο διμηνίες από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 και εξάμηνη μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 5%, για ευάλωτα νοικοκυριά. Ακόμα υπάρχει το σχέδιο χορηγιών 5 εκατομμυρίων ευρώ από τον Νοέμβριο, για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών σε ευάλωτα νοικοκυριά, εφαρμογή virtual net-metering και αναδρομική ισχύ Σχεδίου Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο».

Σύμφωνα με την κα. Πηλείδου κατατέθηκαν «προτάσεις ύψους 547 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών και μετάβαση στην πράσινη και κυκλική οικονομία, την Προγραμματική Περίοδο 2021-27, 61% (€334 εκατομμύρια) για την προώθηση της πράσινης οικονομίας και 38% (€208 εκατομμύρια) για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Στην παρουσία της η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην Πράσινη Ανάπτυξη για το 2022 και σημείωσε πως «το 2022 οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν στην παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και δημόσιο τομέα, για ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της ψηφιοποίησης και της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, με Σχέδια Χορηγιών ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπό μελέτη βρίσκονται και σχέδια παροχής κινήτρων για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, δημιουργία επιχειρηματικών συμπράξεων, ενεργειακή απόδοση σε νέα κτήρια, συμμετοχή επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις».

Συγκεκριμένα η Νατάσα Πηλείδου εξήγησε πως «το Σχέδιο χορηγιών για την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, το Σχέδιο για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις στα 5 εκατομμύρια, το Σχέδιο χορηγιών για τις μεγάλες βιομηχανίες ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια και το Σχέδιο χορηγιών για την κυκλική οικονομία στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα το Σχέδιο χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και τοπικών αρχών ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ, το  Σχέδιο χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών στα 35 εκατομμύρια, τα Σχέδια χορηγιών Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ μεταξύ 7 – 8 εκατομμυρίων, για θερμομόνωση, ΑΠΕ και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με τη χορηγία στα ορεινά να είναι διπλάσια και το Σχέδιο Ειδικού Συνδρομητή για εξασφάλιση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στα πρότυπα ανέρχεται στις 15 χιλιάδες ευρώ».

Όσον αφορά το θέμα της Δημιουργίας Πράσινης και Έξυπνης Βιομηχανίας – Βιομηχανική πολιτική 2030, η Υπουργός Ενέργειας είπε στην παρουσίαση της ότι το όραμα είναι «η δημιουργία μίας εύρωστης, ευέλικτης, έξυπνης και τεχνολογικά ανεπτυγμένης βιομηχανίας, με συναφείς υπηρεσίες, η οποία θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Κύριοι στόχοι είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας, των εξαγωγών και της απασχόλησης στη βιομηχανία, για σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια (7.9% το 2019)» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «η ψηφιοποίηση της βιομηχανίας, οι υποδομές για βιώσιμη παραγωγή και ανάπτυξη, η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και ενίσχυση/αναβάθμιση υφιστάμενων, η βελτίωση του βιομηχανικού/ επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και η ενίσχυση της πρόσβασης στις αγορές/εξωστρέφεια, εξαγωγές και επενδύσεις, είναι οι στρατηγικοί πυλώνες της συγκεκριμένης πολιτικής».

Στην παρουσίαση της στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου η Υπουργός αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας για τα έτη 2021 – 2027 και είπε ότι αυτό «περιλαμβάνει μέτρα πολιτικής και συγκεκριμένες δράσεις για την ανάδειξη, προώθηση και ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κύπρο. Το συνολικό κόστος υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία του ΥΕΕΒ με το Υπουργείο Γεωργίας και το Υφυπουργείο Έρευνας, θα ανέλθει στα 90 εκατομμύρια ευρώ».

Εξήγησε ότι το Σχέδιο Δράσης «στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, την καλλιέργεια κουλτούρας των πολιτών, την παροχή κινήτρων, τη δημιουργία υποδομών και τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων. Στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ετοιμάζουμε Σχέδιο Χορηγιών ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα προκηρυχθεί εντός του 2022 και θα δίνει την ευκαιρία στις βιομηχανίες να επενδύσουν σε έργα και πρακτικές που οδηγούν στην κυκλικότητα».

Όσον αφορά τις προοπτικές των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών, είπε πως «όπως αναδεικνύεται από τις στατιστικές, η πορεία των κυπριακών εξαγωγών είναι ανοδική. Βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας, οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες» ανέφερε και πρόσθεσε πως «το 2020, εν μέσω της πανδημίας, οι εγχώριες εξαγωγές μειώθηκαν ελαφρώς κατά 2.7% σε σχέση με το 2019, ενώ τα βασικά εξαγωγικά μας προϊόντα, όπως το χαλλούμι και τα φάρμακα, παρουσίασαν αύξηση 19% και 18% αντίστοιχα. Επίσης μεταξύ 2019 και 2020, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στις μεταφορές και τα ταξίδια, η μείωση των εξαγωγών υπηρεσιών περιορίστηκε στο 6.3%».

Οσον αφορά τις στοχευμένες προωθητικές δράσεις η κα. Πηλείδου είπε πως «σε συνεργασία με τους Κύπριους οινοποιούς, ετοιμάστηκε το πρώτο εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Κυπριακό Οίνο 2021- 2023, στο πλαίσιο του οποίου αρχίζει, το 2022, η εφαρμογή της οπτικής ταυτότητας των κρασιών μας. Ακόμα ολοκληρώθηκε η μελέτη για ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των τεσσάρων κυριότερων προϊόντων της Κύπρου (Φάρμακα, Τυροκομικά, Πατάτες, Φρέσκοι χυμοί) και προωθείται η υλοποίηση σχετικών εισηγήσεων».

Ακόμα σημείωσε «ολοκληρώθηκε η μελέτη για καθορισμό των αγορών στόχων για επιχειρηματικές αποστολές, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, δημιουργήθηκε εξειδικευμένη εφαρμογή (app) για τους συμμετέχοντες σε επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις και έγινε επανασχεδιασμός των Σχεδίων Χορηγιών της Υπηρεσίας Εμπορίου για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Ολοκληρώνοντας η Υπουργός ανέφερε ότι ως κράτος «είμαστε εδώ να στηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».

Εξάλλου ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης στο δικό του χαιρετισμό είπε μεταξύ άλλων πως το Επιμελητήριο «είναι αισιόδοξο για το αύριο της κυπριακής οικονομίας και συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, της ΕΕ και των οίκων αξιολόγησης ότι το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη γύρω στο 4% του ΑΕΠ».

Πρόσθεσε πως «οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας είναι μεγάλες και πολυσύνθετες . Γι’αυτό επιβάλλεται εγρήγορση, τόλμη και αποφασιστικότητα» είπε και έδωσε την υπόσχεση πως «μοναδική έγνοια του ΚΕΒΕ είναι οι επιχειρήσεις και η οικονομία και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και τα δύο».

Εξάλλου ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου Αυγουστίνος Παπαθωμά στη δική του παρουσίαση είπε μεταξύ άλλων πως «παρά την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία κατά το 2020, το ΕΒΕΑ συνέχισε την έντονη δράση του τόσο για προστασία των μελών μας όσο και για περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων μας, πραγματοποιώντας συσκέψεις με κυβερνητικά Τμήματα, συνεχείς επαφές με το ΚΕΒΕ και άλλους αναπτυξιακούς φορείς του τόπου και  δημόσιες παρεμβάσεις για το θέμα της Αμμοχώστου».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι ο κυριότερος αιμοδότης στα έσοδα του Κράτους από τον τουρισμό και έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίες ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, οι οποίες μένουν αναξιοποίητες 6 – 8 μήνες το χρόνο. Το Επιμελητήριο εισηγείται αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων ειδικά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, να δοθούν κίνητρα για καταπολέμηση της εποχικότητας, να γίνουν νέα έργα ποιοτικής τουριστικής υποδομής και να γίνει προώθηση νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού».

Επίσης συνέχισε το ΕΒΕ Αμμοχώστου εισηγείται «ανασυγκρότηση και διαχείριση των τουριστικών «Βrand Names» –«Αγίας Νάπας» και «Πρωταρά» η οποία θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου σημείωσε πως η επιστροφή της Αμμοχώστου και η πορεία προς τελική λύση του Κυπριακού θα είναι ο οδοδείκτης για να αξιοποιηθούν τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και να ανοίξουν νέοι ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης για όλους τους Κύπριους.

Το Kυπριακό, είπε ο κ. Ιωάννου, σήμερα μετά από τόσα χρόνια, τετελεσμένα και με τόσα λάθη, έχει φτάσει σε ένα σημείο που οι δείκτες του ρολογιού απομακρύνθηκαν κατά πολύ από τα μεσάνυχτα σε σημείο που είναι σχεδόν αδύνατο να γυρίσουμε πίσω το ρολόι.

«Κατά συνέπεια, η μόνη πραγματική ελπίδα που μας απομένει είναι να φτιάξουμε μια νέα αυγή και να κάνουμε μια νέα αρχή. Ακόμα και σήμερα, κάτω από τις δύσκολες και τραγικές συνθήκες που δημιούργησε η δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση με την πανδημία, οι Αμμοχωστιανοί επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με την ενεργό συμμετοχή τους στο ΚΕΒΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

«Η επιστροφή της Αμμοχώστου και η πορεία προς τελική λύση του Κυπριακού θα είναι ο οδοδείκτης για να αξιοποιηθούν τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και να ανοίξουν νέοι ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης για όλους τους Κύπριους», υπογράμμισε.

Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο ΓΔ της ΓΔ ΕΠΣΑ Θεοδόσης Τσιόλας, βουλευτές και ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου.