Συμπληρώνονται σήμερα 47 χρόνια από την κατάληψη από τον τουρκικό στρατό των Βαρωσίων, που σφραγίστηκαν με συρματόπλεγμα και χαρακτηρίστηκαν στρατιωτική ζώνη, υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού.

Σαράντα επτά χρόνια μετά, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς ανακοίνωσαν άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, σε μια κίνηση αλλαγής του καθεστώτος της πόλης και δημιουργίας νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αγνοώντας τις δηλώσεις της Προεδρίας και μελών του, αλλά και της ΕΕ.

Στις 20 Ιουλίου 2021, Ερντογάν και Τατάρ ανακοίνωσαν ότι το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περίκλειστης περιοχής θα αρθεί σε μια έκταση που αντιστοιχεί στο 3,5% της συνολικής.

Οι κινήσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος προκάλεσαν νέες αντιδράσεις διεθνώς, με κυριότερες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο υιοθέτησε νέα Προεδρική δήλωση στις 23 Ιουλίου, ζητώντας ανάκληση της απόφασης.

Παρά τις εν λόγω αντιδράσεις, Ερντογάν και Τατάρ συνεχίζουν να υλοποιούν τους σχεδιασμούς τους για εποικισμό των Βαρωσίων.