Είναι κοινώς αποδεκτό ότι μια λύση του Κυπριακού, θα φέρει σημαντική βελτίωση στα οικονομικά του μέσου Κύπριου αφού θα υπάρχει μια ενιαία οικονομία και ένα σταθερό πολίτευμα, δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο Ανώτερος ερευνητικός εταίρος του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας Αλέξανδρος Αποστολίδης.

Έρευνες που συμπίπτουν με έρευνες της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, κατέδειξαν ότι 20 χρόνια μετά την λύση εάν υπάρχει σταθερότητα στην οικονομία, θα υπάρξει αύξηση στο κατά κεφαλήν εισόδημα των Κυπρίων κατά 12 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ακόμα ότι η πόλη που έχει να κερδίσει περισσότερο από την λύση είναι η Λεμεσός, αφού έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στις εμπορικές υπηρεσίες και θα λάβει την μερίδα του λέοντος από το άνοιγμα της Ευρωπαϊκής οικονομίας σε διάφορες εταιρείες.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Χάρης Ψάλτης επισήμανε ότι το φυσικό αέριο και το ενδεχόμενο ενός αγωγού που θα περάσει από την Κύπρο στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη, μπορεί να φέρει οικονομικά οφέλη σε όλο το νησί.

Ο κ. Ψάλτης σημείωσε ακόμα εκτός από την Ε/κ και η Τ/κ κοινότητα έχει επίσης πολλά να κερδίσει αφού θα έχει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά των 583 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο καθηγητής ανέφερε ακόμα πως με βάση έρευνες και μελέτες του Πανεπιστημίου Κύπρου με την ανάπτυξη των ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, επέρχεται μείωση της προκατάληψης και η εμπιστοσύνη σε ομαδικό επίπεδο.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ