Μήνυμα ότι το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού καθορίζεται από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έστειλαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις δηλώσεις τους κατά την έναρξη της σημερινής τους συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την προσπάθεια που γίνεται «έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ο ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει αν υπάρχει έδαφος για διάλογο για τη λύση ενός προβλήματος που οφείλεται στην τουρκική εισβολή και στην κατοχή του κυπριακού εδάφους».

«Το πλαίσιο διαπραγμάτευσης καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Καθορίστηκαν στις 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ακιντζί», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι προσπάθεια δεν είναι ο σφετερισμός των δικαιωμάτων οποιουδήποτε.

«Προσπαθούμε να βρεθεί ένας τρόπος έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς και τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημιουργεί ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος. Μακριά από εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα κι ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των όποιων τρίτων», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι οι θέσεις των δύο χωρών συμπίπτουν.

«Ο ρόλος στις διαπραγματεύσεις είναι διαφορετικός. Στο θέμα όμως ασφάλεια και εγγυήσεις θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει της Πενταμερούς στη Γενεύη, η οποία λαμβάνει χώρα υπό την ηγεσία του ΓΓ του ΟΗΕ κάτι που, όπως είπε, προσδιορίζει και το πλαίσιο των συζητήσεων μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν.

«Το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές. Στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι απολύτως σαφές το σημείο αφετηρίας».

«Γι’ αυτό και σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Προσερχόμαστε στις συζητήσεις με καλή διάθεση έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.