Σαφείς οδηγίες για προσεκτική διερεύνηση των κρουσμάτων, που εντοπίζονται σε σχολικές μονάδες, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος ζήτησε όπως η κατάσταση στα σχολεία παρακολουθείται στενά, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανές αλυσίδες και να ακολουθούνται άμεσα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς αποφυγήν διασποράς.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως ο Υπουργός Υγείας ενημερώθηκε το μεσημέρι από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και την Ομάδα Ιχνηλάτησης για την αλυσίδα μετάδοσης, που προέκυψε σε σχολείο στην Λεμεσό, καθώς και για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε σχολείο στη Λευκωσία, με συνέπεια τα δύο σχολεία να παραμείνουν κλειστά.

Όπως αναφέρθηκε στον Υπουργό Υγείας από την Ομάδα Ιχνηλάτησης η αλυσίδα στο σχολείο της Λεμεσού ξεκίνησε από συγκεκριμένη τάξη, όπου υπήρξε μετάδοση του ιού σε 12 άτομα, ενώ φαίνεται ότι υπήρξε διασπορά και σε άλλα τμήματα, που προκλήθηκε εξωσχολικά από το οικογενειακό περιβάλλον (αδέρφια σε άλλες τάξεις) και από εξωσχολικές κοινωνικές δραστηριότητες.

Μέχρι στιγμής από τη διερεύνηση της ιχνηλάτησης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, δεν προκύπτει ότι υπάρχει συσχέτιση με πάρτι, όπως είχε λεχθεί από άλλες πηγές εκτός του Υπουργείου Υγείας.

Συνολικά, αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο, η αλυσίδα έχει 27 κρούσματα, ενώ σημειώνεται πως το θέμα τυγχάνει χειρισμού από την πρώτη στιγμή από την Ομάδα Ιχνηλάτησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι κατόπιν συνεννόησης χθες με το Υπουργείο Παιδείας, δόθηκε σύσταση για να παραμείνει κλειστό το σχολείο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση.

Σε σχέση με σχολείο στην Λευκωσία, αναφέρει πως η απόφαση για να παραμείνει κλειστό το σχολείο λήφθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου, αφού είχαν εντοπιστεί αρχικά 4 κρούσματα. Σημειώνεται ότι συνολικά στην αλυσίδα προέκυψαν 13 κρούσματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στο σχολείο φοιτά πολύ μικρός αριθμός παιδιών, δηλαδή 45 μαθητές, οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως στενές επαφές, εξ ου και έκλεισε το σχολείο.

Τέλος, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει πως τα παιδιά αναμένεται να επιστρέψουν στο σχολείο τους αύριο, Πέμπτη.