φωτογραφία αρχείου

Η πρώτη ομάδα εθελοντών, στην οποία δοκιμάστηκε εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που δημιούργησε το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Φ Γεκμαλέϊ που υπάγεται στο ρωσικό υπουργείο Υγείας, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο έγιναν οι κλινικές δοκιμές.
 
Η κύρια ερευνήτρια, Γιελένα Σμολιαρτσούκ, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι οι εθελοντές στους οποίους δοκιμάστηκε το εμβόλιο, αντέδρασαν θετικά σε αυτό.    
 
«Οι εθελοντές μας, στη δόση εμβολίου που τους δόθηκε, αντέδρασαν απολύτως καλά. Σήμερα εγκατέλειψαν την κλινική του πανεπιστημίου Σέτσενοφ», δήλωσε η Σμολιαρτσούκ.     
 
Αναφερόμενη στις παρενέργειες του εμβολίου, η Σμολιαρτσούκ επεσήμανε ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν παρόμοιες με εκείνες που θα μπορούσαν να είναι σε οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο. Βασικά παρατηρήθηκαν ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο που έγινε το εμβόλιο, επίσης πυρετός, πονοκέφαλος και ερεθισμός στον λαιμό.
 
«Πρέπει να επισημάνω ότι τα φαινόμενα αυτά εμφανίστηκαν αυτόματα, αλλά τη δεύτερη μέρα  τους εθελοντές δεν τους ενοχλούσε στην πραγματικότητα τίποτα», προσθεσε η ίδια.        
 
Μια από τους εθελοντές, η Άννα Κούτκινα, δήλωσε ότι την περίοδο των κλινικών δοκιμών ένιωθε καλά, όπως και ότι, με την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών, ο κάθε εθελοντής θα έπαιρνε αμοιβή 100.000 ρουβλίων (1.233 ευρώ).
 
Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών στην κλινική  του πανεπιστημίου Σέτσενοφ άρχισε στις 18 Ιουνίου, στην πρώτη ομάδα 18 εθελοντών, ενώ στη δεύτερη ομάδα 20 εθελοντών, οι κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν στις 23 Ιουνίου.       
 
Ο διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Φ Γεκμαλέϊ, Αλεξάντρ Γκίντσμουργκ, δήλωσε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο  για τους πολίτες, ήδη από τα μέσα Αυγούστου.   
 
Η έγκριση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού  από το ρωσικό υπουργείο Υγείας μπορεί να γίνει  εφόσον είναι θετικά τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών, δήλωσε η Σμολιαρτσούκ.  
 
Η παραγωγή, ωστόσο, του εμβολίου μετά την έγκρισή του μπορεί να απαιτήσει μερικούς μήνες, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου  μεταγραφικής ιατρικής και βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Σέτσενοφ, Βαντίμ Ταράσοφ.    
 
Νωρίτερα, ο διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Φ Γεκμαλέϊ είχε δηλώσει ότι το Κέντρο σχεδιάζει να υποβάλει την αίτηση  για την έγκριση του εμβολίου στις 2-4 Αυγούστου.  
 
ΗΠΑ
 
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε σήμερα πως αναμένει ότι η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα για την προέλευση του κορωνοϊού θα είναι «μια απόλυτη συγκάλυψη».
 
Σχεδόν 580.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον κορωνοϊό και περισσότερα από 13 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί μετά την πρώτη εμφάνιση του ιού στην κινεζική πόλη Ουχάν, τον περασμένο Δεκέμβριο.
 
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έστειλε μια ομάδα στην Κίνα στις αρχές Ιουλίου, για να διερευνήσει πώς ξεκίνησε το ξέσπασμα της πανδημίας.
 
«Αυτό είναι ένα καθεστώς που δεν αποκάλυψε πληροφορίες που είχε σχετικά με έναν ιό που σκότωσε πάνω από 100.000 Αμερικανούς…και τώρα επιτρέπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εισέλθει στη χώρα και να διεξαγάγει αυτό που είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια έρευνα πλήρους συγκάλυψης», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους.
 
Οι ΗΠΑ είναι από τους κύριους επικριτές του ΠΟΥ και ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. 
 
Στο μεταξύ, ο κολοσσός της διανομής Walmart αποφάσισε να καταστήσει τη χρήση της μάσκας υποχρεωτική σε όλα τα καταστήματά του στις ΗΠΑ, από την προσεχή Δευτέρα, παίρνοντας ουσιαστικά θέση σε ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο θέμα στη χώρα.

Ο όμιλος ακολουθεί τις πρωτοβουλίες άλλων αλυσίδων, όπως των Best Buy ή των Starbucks, που επέβαλαν τη χρήση της μάσκας, καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται στις ΗΠΑ.
 
«Περίπου το 65% των 5000 καταστημάτων μας βρίσκεται ήδη σε περιοχές όπου οι τοπικές αρχές επιβάλλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κάλυψη του προσώπου», επισημαίνει ο όμιλος σε ένα μήνυμα στο μπλογκ του.
 
Εξάλλου, ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Κέβιν Στιτ, διαγνώστηκε με τον νέο κορωνοϊό και πιστεύεται πως είναι ο πρώτος κυβερνήτης αμερικανικής πολιτείας που προσβλήθηκε από τη νόσο COVID-19, έγραψε σήμερα η εφημερίδα The Oklahoman.
 
Ο Στιτ, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης που διανύει την πρώτη θητεία του στο πόστο, ανακοίνωσε το θετικό τεστ για την COVID-19 σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους, σύμφωνα με την εφημερίδα.
 
Ισπανία
 
Οι αρχές στη Μαγιόρκα διέταξαν σήμερα να κλείσουν τρεις δημοφιλείς δρόμοι, όπου σχεδόν κάθε βράδυ γίνονται αυθόρμητα υπαίθρια πάρτι, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους μεθυσμένους τουρίστες να παραβιάζουν τους περιορισμούς για την προστασία από τον νέο κορωνοϊό και να απειληθεί έτσι το δημοφιλές νησί με μια νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού κυκλοφόρησαν πολλά πρόσφατα βίντεο στα οποία Γερμανοί και Βρετανοί τουρίστες γλεντούν στα γεμάτα μπαρ και, σε μια περίπτωση, χοροπηδούν πάνω σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

«Ο στόχος είναι να αποτρέψουμε την αντικοινωνική συμπεριφορά που θα έθετε σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί, όσον αφορά την ασφαλή επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η τοπική κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων.
 
Καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια στην οδό Πούντα Μπαλένα, στο θέρετρο Μαγκαλούφ -πασίγνωστο γιατί προσελκύει νεαρούς Βρετανούς- θα κλείσουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. 
 
Στην περιοχή της Πάλμα Μπιτς, θα κλείσουν επίσης άλλοι δύο δρόμοι, οι Κάγιε δε λα Θερβέθα και Κάγιε δελ Χαμόν.
 
Βενεζουέλα
 
Το Καράκας και η γειτονική Πολιτεία Μιράντα τέθηκαν από σήμερα το πρωί σε αυστηρή καραντίνα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.
 
«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 που οφείλονται στην παράνομη είσοδο προσώπων στη χώρα μας (…), αποφάσισα να εφαρμόσω μια αυστηρή και αναγκαία καραντίνα στο Καράκας και την Πολιτεία Μιράντα. Η υγεία αποτελεί προτεραιότητα!», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο Μαδούρο, τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Αυτή η «αυστηρή» καραντίνα σημαίνει ότι μόνο τα απολύτως αναγκαία καταστήματα (φαρμακεία, σούπερ-μάρκετ) θα λειτουργούν. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθrωποι, θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα ή για να επισκεφθούν τον γιατρό τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην πρωτεύουσα έχουν καταγραφεί 1.079 και στην Πολιτεία Μιράντα 889 από τα συνολικά 10.000 κρούσματα COVID-19 που αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν κάτω από 1.000. Άρχισαν να αυξάνονται τον Ιούνιο και την Τρίτη η Βενεζουέλα ξεπέρασε το όριο των 10.000 κρουσμάτων. Οι νεκροί ανέρχονται σε 96. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η αντιπολίτευση και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν θεωρούν αξιόπιστους αυτούς τους αριθμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντιοσντάντο Καμπέγιο και ο υπουργός Πετρελαίου, Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, ανακοίνωσαν ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.
 
Κένυα
 
Ο νέος κορωνοϊός έχει σκοτώσει τέσσερις υγειονομικούς στην Κένυα και έχει προσβάλει άλλους 450 γιατρούς και νοσηλευτές, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ έγινε γνωστό ότι πάρα πολλά κρούσματα έχουν καταγραφεί στο μεγαλύτερο μαιευτήριο του Ναϊρόμπι.
 
«Οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα της Covid-19, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό», είπε ο διοικητικός γραμματέας του υπουργείου, Ρασίντ Αμαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
 
Στο μαιευτήριο Πουμουάνι έχουν προσβληθεί από τον ιό τουλάχιστον 41 εργαζόμενοι, ανέφερε ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας του υπουργείου, Πάτρικ Αμοθ. Πρόσθεσε όμως ότι όλοι τους έχουν ήπια συμπτώματα. Κανείς δεν εισήχθη στο νοσοκομείο και ελπίζουμε ότι θα αναρρώσουν χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα της Covid-19», είπε μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο.
 
Η Ντορίν Λουγκαλίκι, που εργαζόταν σε άλλο νοσοκομείο, ήταν η πρώτη γιατρός που πέθανε στην Κένυα από την Covid-19, την περασμένη εβδομάδα.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Κένυα έχουν καταγραφεί 11.252 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 209 θάνατοι.
 
Ιράν
 
Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τον θάνατο 140 νοσηλευτών και γιατρών στο Ιράν, καθώς και χιλιάδες μολύνσεις στο προσωπικό που φροντίζει τους ασθενείς από τότε που εμφανίστηκε η επιδημία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές επιμένοντας στην τήρηση των υγειονομικών οδηγιών.

«Πεντακόσιοι από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας προσβλήθηκαν από τη νόσο Covid-19, από τους οποίους οι 140 πέθαναν», δήλωσε η Σίμα Σαντάτ Λαρί, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
 
Ο πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, κάλεσε σήμερα όλη τη χώρα σε επαγρύπνηση και τήρηση των υγειονομικών οδηγιών, επιμένοντας στο μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της «δοκιμασίας αυτής που προέκυψε εδώ και σχεδόν έναν μήνα».

«Καλούμε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε συνάθροιση και να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής στην παρούσα κατάσταση» που επιβλήθηκε από τον ιό, υπογράμμισε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού υπουργικού συμβουλίου.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, επέκρινε από την πλευρά του την Κυριακή, αυτούς που «δεν κάνουν ούτε ένα τόσο απλό πράγμα που είναι να φορούν μάσκα» για να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού, λέγοντας ότι αισθάνεται “ντροπή” απέναντι σε μια τέτοια συμπεριφορά.

Η ασθένεια κερδίζει σαφώς έδαφος εδώ και σχεδόν έναν μήνα στο Ιράν, που είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή. Η Ισλαμική Δημοκρατία είχε ανακοινώσει τα πρώτα της κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στις 19 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, άλλοι 199 θάνατοι που συνδέονται με τον ιό και 2.388 νέα κρούσματα μόλυνσης καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Συνολικά, 264.561 κρούσματα μόλυνσης, μεταξύ των οποίων 13.410 θάνατοι, έχουν καταγραφεί στη χώρα, πρόσθεσε η Λαρί. 
 
Ανδόρα
 
Η κυβέρνηση της Ανδόρας έδωσε το πρωί στη δημοσιότητα το διάταγμα, με βάση το οποίο όλοι οι κάτοικοι άνω των 10 ετών θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες ξεκινούν από τα 100 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 1.000.

Από τις αρχές της εβδομάδας καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα στον θύλακα αυτόν των Πυρηναίων, μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας. Από τον Ιούνιο δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα.

Εκτός από τη χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς δημόσιους χώρους, στα μέσα μεταφοράς θα περιοριστεί στο μισό ο αριθμός των επιβατών που θα επιτρέπεται να επιβαίνουν κάθε φορά. Επίσης, θα εντατικοποιηθούν τα διαγνωστικά τεστ στα κέντρα υγείας.

Η Ανδόρα άνοιξε τα σύνορά της με τη Γαλλία την 1η Ιουνίου και με την Ισπανία στις 21 του ίδιου μήνα. Μέχρι σήμερα, στο πριγκιπάτο έχουν καταγραφεί 52 θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, τις τοπικές υγειονομικές αρχές συνέδραμε μια αποστολή 39 Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών, δύο εκ των οποίων κατέληξαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη.

Η πανδημία προκάλεσε ασφυξία στην οικονομία του πριγκιπάτου, που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό και το διασυνοριακό εμπόριο, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η ανεργία και να απειλούνται οι 78.000 κάτοικοι από τη βαθιά ύφεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS-AFP-Reuters