Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να καταγραφεί με επιστημονικούς όρους η ιστορία στην Κύπρο, τόνισαν ακαδημαϊκοί μιλώντας στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» ανήμερα της επετείου του πραξικοπήματος.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιάννης Ιωάννου, ανέφερε ότι σε οποιαδήποτε επιστήμη το πρώτο που κάνει κάποιος που θέλει να μάθει την αλήθεια, είναι να λάβει υπόψιν όσα περισσότερα γεγονότα και δεδομένα μπορεί για μια συγκεκριμένη εποχή.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή ιστορία, σημείωσε ο κ. Ιωάννου, είναι ότι τα γεγονότα που χρησιμοποιούνται για καταγραφή της ιστορίας είναι μονομερή. Το χειρότερο πρόσθεσε, είναι ότι αυτό γίνεται εκ προθέσεως.

Αρκετοί ερευνητές σημείωσε ο καθηγητής στιγματίζονται επειδή λαμβάνουν υπόψη δεδομένα και γεγονότα και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο. Ένας λαός για να ωριμάσει πρέπει να φθάσει στο σημείο να μπορεί να μιλά για όλες τις αλήθειες του, ανέφερε ο Γιάννης Ιωάννου.

Με την ιστορία κτίζεται το αύριο

Ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης, ανέφερε ότι η συζήτηση για την ιστοριογραφία δεν ολοκληρώνεται ποτέ αφού με την ιστορία κτίζεται το αύριο.

Η ιστορία πρέπει να λέει την αλήθεια, σημείωσε, κάτι που δεν σημαίνει ωστόσο ότι ισοπεδώνει ή εξισώνει τα πάντα. Ανέφερε ότι οι νικητές σε ένα πόλεμο δεν είναι πάντα οι καλοί ή δεν έχουν κάνει λάθη.

Με τους Τουρκοκύπριους έχουμε πολλά κοινά σε ζητήματα που διαφέρουν από την Τουρκία, ανέφερε ο κ. Περιστιάνης. Και οι δύο σεβόμαστε τη δημοκρατία και μπορούμε να κτίσουμε ένα κοινό μέλλον πάνω σε φιλελεύθερους θεσμούς, ανέφερε. Ίσως έχουμε, είπε ακόμα, μια τελευταία ευκαιρία για να λύσουμε το Κυπριακό.

Στην Κύπρο σημείωσε, διαμορφώθηκαν δύο μεγάλα στρατόπεδα στους κόλπους της αριστεράς και της δεξιάς, τα οποία δυστυχώς αποκλείουν κάθε διαφορετική άποψη.