Τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία, η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν τη Δευτέρα για τη διαδικασία επίβλεψης των εμπορικών πλοίων που εξάγουν ουκρανικά σιτηρά και λιπάσματα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

«Τα μέρη δεν θα προβούν σε επιθέσεις εναντίον εμπορικών σκαφών ή άλλων πολιτικών πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των εξαγωγών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα επιβλέπεται από ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη που αποτελείται από Τούρκους, Ρώσους και Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν, η JCC θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη κίνηση των πλοίων μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, οι οποίες θα κοινοποιηθούν στη Ρωσία, την Ουκρανία και τον στρατό της Τουρκίας για την αποφυγή επεισοδίων.

«Κανένα στρατιωτικό σκάφος, αεροσκάφος ή μη επανδρωμένο σκάφος (drone) δεν θα πλησιάσει εντός 10 ναυτικών μιλίων από ένα εμπορικό πλοίο που διέρχεται από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, εξαιρουμένων των χωρικών θαλασσών της Ουκρανίας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Πηγή: Reuters