Η Ρωσία επιδιώκει σήμερα να αποκαταστήσει την ηρεμία μετά την αποτυχημένη ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι προβαίνουν σε εκτιμήσεις για το πώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να αποκαταστήσει το κύρος του και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τερματίζοντας αυτή τη μικρής διάρκειας ανταρσία τους, οι μαχητές της Βάγκνερ σταμάτησαν την ταχεία προέλασή τους προς τη Μόσχα, αποσύρθηκαν από τη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ και αργά το βράδυ το Σαββάτου κατευθύνθηκαν πίσω στις βάσεις τους, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την εγγύηση της ασφάλειάς τους. Βάσει της συμφωνίας αυτής, για την οποία μεσολάβησε ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο διοικητής τους, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, θα μεταβεί στη Λευκορωσία.

Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί αργία στη Μόσχα για να κατακάτσουν τα πράγματα και χθες, Κυριακή, το βράδυ λίγα πράγματα έδειχναν πως υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε σήμερα πως αίρει το καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που είχε επιβληθεί το Σάββατο στη ρωσική πρωτεύουσα. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τα τοπικά γραφεία της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), μετέδωσαν πως παρόμοια μέτρα έκτακτης ανάγκης ήρθησαν επίσης στις περιφέρειες του Βορονέζ και της Μόσχας. Επίσης η ρωσική Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή ανακοίνωσε πως η κατάσταση στη χώρα είναι «σταθερή».

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ένας από τους κύριους στόχους του θυμού του Πριγκόζιν, επισκέφθηκε ρωσικά στρατεύματα που συμμετέχουν στη στρατιωτικπή επιχείρηση στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA χωρίς να αναφέρει πότε και πού.

Ωστόσο ο Πούτιν, ο οποίος κατέχει την εξουσία εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, δεν έχει ακόμη κάνει κάποιο δημόσιο σχόλιο, μετά την αποκλιμάκωση μιας από τις μεγαλύτερες αμφισβητήσεις της εξουσίας του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ