Ειδικές οδηγίες για την οργάνωση των χώρων εστίασης, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Στις οδηγίες υπάρχουν, μεταξύ άλλων, οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και καρεκλών που πρέπει να τηρούνται, καθώς και όλα τα μέτρα υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθούνται.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας:

– Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να παρέχουν γραπτή καθοδήγηση στο προσωπικό σχετικά με την αναφορά πιθανών συμπτωμάτων του COVID-19 και τον αποκλεισμό των εν λόγω ατόμων από την εργασία, θερμομέτρηση προσωπικού υποχρεωτικά και κοινού προαιρετικά.

– τοποθέτηση ανακοινώσεων στα σημεία εισόδου με τις οποίες θα ενημερώνουν τους πελάτες για τα απλά μέτρα προστασίας (αποστασιοποίηση), ατομική υγιεινή (καλό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών, αποφυγή φταρνίσματος και βήχα).

Να αναρτάται στην είσοδο του κάθε υποστατικού έντυπο όπου να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στον κάθε χώρο. Η ευθύνη τήρησης του μέγιστου αριθμού ατόμων βαραίνει τον υπεύθυνο της επιχείρησης. Ο μέγιστος αριθμός υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ανοικτού χώρου, ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα, εξαιρουμένων των εργαζομένων. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους είναι ένα άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα. Ανεξαρτήτως του μεγέθους του χώρου, ο μέγιστος αριθμός παρουσίας ατόμων σε έκαστο υποστατικό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 150 σε εξωτερικό χώρο και τα 75 σε εσωτερικό, εξαιρουμένων των εργαζομένων.

– Η χωροθέτηση των τραπεζιών πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός. Ενδεικτικά, μπορεί για εξωτερικούς χώρους να καθορίζεται ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων, ως εξής:

α) Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,70 μέτρα.

β) Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών, τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,10 μέτρα.

γ) Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών, τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,70 μέτρα.

– Για εσωτερικούς χώρους, ενδεικτικά καθορίζεται ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων, ως εξής:

α. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών, δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ..

β. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών, τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,20 μ.

γ. Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών, τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,80 μ.

– Ο Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι είναι 10.

– Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και όπου εφαρμόζεται στις εξόδους όλων των υποστατικών, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

– Οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν το κοινό να περιορίσουν, στον βαθμό που είναι δυνατό, τη συνομιλία με πελάτες.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών από όλο το προσωπικό.

– Συστήνεται, όπου είναι εφικτό, η χρήση μενού/καταλόγου τιμών μιας χρήσης ή αναρτημένου σε περίοπτα σημεία εντός και εκτός του υποστατικού ή διαθέσιμου ηλεκτρονικά. Ο κατάλογος θα πρέπει να απολυμαίνεται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση (πχ πλαστικοποιημένος, αδιάβροχος).

– Συστήνεται όπως αποφεύγεται η χρήση τραπεζομάντηλων πολλαπλής χρήσης.

– Μετά από κάθε αποχώρηση πελατών, τα τραπέζια θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται.

– Μείωση, στον βαθμό που είναι εφικτό, των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού, προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.

– Επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικών, νοουμένου ότι διασφαλίζεται η εισαγωγή φρέσκου αέρα, είτε με τη χρήση μηχανικών συστημάτων ή με φυσικό τακτικό αερισμό του χώρου.

– Δεν επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων (εσωτερικών ή εξωτερικών) σε χώρους εστίασης, μέχρι την έκδοση Διατάγματος που θα επιτρέπει τη λειτουργία τους.

– Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των μπαρ που είναι μέρος της υπηρεσίας ενός κέντρου αναψυχής και εστίασης (σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους) μέχρι την έκδοση Διατάγματος που θα επιτρέπει τη λειτουργία τους.

– Εφοδιασμός των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων) και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητας εντός του υποστατικού.

– Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.

– Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή φυσικό αερισμό των χώρων που εργάζεται το προσωπικό (κουζίνα).

– Όλες οι επιφάνειες, δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες, κλπ) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες, κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη). Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.

– Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών, με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα ίωσης.

– Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, π.χ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους

– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

– Αποφεύγουν να ομιλούν, να βήχουν ή να εισπνέουν-εκπνέουν βαθιά κατά τον χειρισμό των τροφίμων ανοιχτών τροφίμων.

– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

– Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται απαραίτητα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Επισημαίνεται ότι τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών.

– Άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην προσέρχονται στην εργασία τους μέχρι το πέρας των συμπτωμάτων.

– Το προσωπικό θα πρέπει να φέρει μάσκα, ακολουθώντας τις πιο κάτω οδηγίες:

i. Η μάσκα, πρέπει να είναι κατάλληλη (χειρουργική μάσκα),

ii. Να εφαρμόζεται σωστά στο πρόσωπο ώστε να καλύπτει τόσο το στόμα όσο και τη μύτη,

iii. Να αλλάζεται συχνά ώστε να μην αποτελέσει με την πάροδο του χρόνου εστία μικροβίων (σταφυλόκοκκος κτλ).

– Το προσωπικό θα πρέπει να φέρει γάντια, ακολουθώντας τις πιο κάτω οδηγίες:

i. Πριν φορέσετε τα γάντια, πάντα πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και τα σκουπίζετε.

ii. Φοράτε το σωστό μέγεθος.

iii. Αλλάζετε γάντια, όπως θα πλένατε τα χέρια σας αν δεν φορούσατε γάντια, τουλάχιστον κάθε 4 ώρες.

iv. Τα γάντια θα πρέπει να αφαιρούνται κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ή τρώτε ή χειρίζεστε σκουπίδια ή καθαρίζετε επιφάνειες.

v. Δεν θα πρέπει να αγγίζετε το πρόσωπό σας ενώ φοράτε τα γάντια.

vi. Το γάντι του χεριού που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματική συναλλαγή πρέπει να αντικαθίσταται.

vii. Αντικαταστήστε κατεστραμμένα ή σκισμένα γάντια αμέσως.

viii. Μην επαναχρησιμοποιείτε γάντια φορεμένα. Κάθε φορά που αλλάζετε γάντια, πετάτε τα χρησιμοποιημένα.

ix. Αφαιρείτε το κάθε γάντι χωριστά, πιάνοντάς το από τη μανσέτα.

x. Πλύνετε τα χέρια σας ακόμα και αν φοράτε γάντια, καθώς τα μολυσμένα γάντια όταν αφαιρεθούν μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στα χέρια σας.

– Από την υποχρέωση να φέρουν γάντια εξαιρούνται τα άτομα που εργάζονται με γυμνή φλόγα (π.χ ψήστες), ωστόσο σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.