Ο βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα δεν δήλωσε πληρωμένο ταξίδι του στο Κατάρ, παραδέχθηκε χθες ο δικηγόρος του, λίγες ημέρες αφού η συνάδελφός του Μαρί Αρενά έκανε λόγο για αντίστοιχη δική της παράλειψη που αφορούσε ταξίδι της στο εμιράτο, εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι βελγικές δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας του Μαρκ Ταραμπέλα, η κατοικία του οποίου έχει ερευνηθεί.

Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο, αλλά παραδέχεται ότι έκανε τον Φεβρουάριο 2020 ταξίδι στο Κατάρ με τα έξοδα πληρωμένα χωρίς να το δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως όφειλε.

Ο Μαρκ Ταραμπέλα είχε επαινέσει τον Νοέμβριο από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την «θετική εξέλιξη« των δικαιωμάτων στο Κατάρ – στο όνομα της «realpolitik» και σε ένα πλαίσιο «ενθάρρυνσης», είπε ο βέλγος δικηγόρος.

Την Τετάρτη, η βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά είχε επίσης παραδεχθεί ότι παρέλειψε να δηλώσει μία αποστολή στο Κατάρ τον Μάιο 2022, που πληρώθηκε από το εμιράτο και επέρριψε την ευθύνη στην γραμματεία της κάνοντας λόγο για «ένα έγγραφο αρκετά πολύπλοκο να συμπληρωθεί», σύμφωνα με τις δηλώσεις της στον βελγικό Τύπο.

Η Μαρί Αρενά παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πόστο που κατείχε προηγουμένως ο Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι.