Το προδικαστικό τμήμα του Δικαστηρίου των Βρυξελλών αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο υπό όρους, και υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση, τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος είναι ένας από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση διαφθοράς και προσπάθειας επηρεασμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τρίτες χώρες, μεταξύ τους από το Κατάρ και το Μαρόκο (στο σκάνδαλο που έγινε γνωστό και ως Qatargate).

Την απελευθέρωση Ταραμπέλα με ηλεκτρονικό βραχιόλι ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας μιλώντας στο πρακτορείο Belga, ενώ την επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ευρωβουλευτή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Soir.

Στην ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος του κ. Ταραμπέλα αναφέρει πως ο ευρωβουλευτής «παραμένει στη διάθεση των ερευνητών και του δικαστή εάν τυχόν θεωρήσουν πως χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες».

Ο εκπρόσωπος επαναλαμβάνει πως ο Μαρκ Ταραμπέλα εξ αρχής επιμένει πως είναι αθώος και πως δεν έχει λάβει δώρα ή χρήματα ως αντάλλαγμα για τις θέσεις του.

Υπενθυμίζεται πως ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους έχουν αφεθεί μέχρι στιγμής ο φερόμενος ως εγκέφαλος του δικτύου διαφθοράς Αντόνιο Παντσέρι (τέως ευρωβουλευτής, ο οποίος υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας με τις αρχές δεσμευόμενος να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την υπόθεση) και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι (σύντροφος της παυθείσας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή και τέως βοηθός του κ. Παντσέρι).

Υπό κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκεται στην Νάπολη και ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, για τον οποίο εργαζόταν ο κ. Τζιόρτζι.

Η κ. Καϊλή παραμένει σε προφυλάκιση, καθώς το δικαστήριο έχει αρνηθεί τα αίτημα που είχε καταθέσει επικαλούμενη οικογενειακούς λόγους (καθώς το παιδί το οποίο έχει με τον κ. Τζιόρτζι στερείτο μέχρι πρόσφατα και τους δύο γονείς της) καθώς και την επιμονή των συνηγόρων της πως δεν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής της ή καταστροφής στοιχείων.

Πηγή: ΚΥΠΕ