Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής στην Ελλάδα, από τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και πήρε μέσα σε λίγες ώρες μεγάλη έκταση.

Η Πολιτική Προστασία, με μήνυμα από το 112, ενημερώνει τους κατοίκους σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες να εκκενώσουν ενώ, λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ, η φωτιά επεκτείνεται δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό.

Στην μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ήταν εκατοντάδες πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα, ενώ μέχρι το τελευταίο φως του ήλιου συνέδραμαν ελικόπτερα και αεροσκάφη. Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς.

Μέσα σε ένα 24ώρο ξέσπασαν 40 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τα σοβαρότερα προβλήματα να είναι, μεταξύ άλλων, στην Αττική, Εύβοια και Κω. Τρία ήταν τα μέτωπα στην Βαρυμπόμπη, ενώ συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονταν. Εκκενώθηκαν οικισμοί ενώ η φωτιά με μανία έκαιγε σπίτια.

Η αστυνομία, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, πόρτα-πόρτα επισκέπτονταν τους κατοίκους ώστε να τους βγάλουν από τα σπίτια τους. Κάποιοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν την κατοικία τους που με κόπο έχτισαν. Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς αλλά και από κόσμο που ανησυχούσε για τους δικούς του ανθρώπους.

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, ενώ παιδιά εκκένωσαν κατασκηνώσεις με τους γονείς τους να τρέχουν ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους. Η εκτίμηση της ζημιάς σε κατοικίες θα μπορέσει να γίνει αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια καθώς μεγάλη έκταση δάσους έχει γίνει στάχτη.

Μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ώστε να σωθούν εκατοντάδες άλογα των ιππικών ομίλων. Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν καθώς η αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία. Εν τω μεταξύ, εμφανώς αποπροσανατολισμένα τα άλογα βγήκαν από τις εγκαταστάσεις των ιππικών ομίλων και άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.


Ακόμη και μετά τις 9 το βράδυ, η φωτιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Μαρτυρίες έκαναν λόγο ακόμη και για εκρήξεις από τις φωτιές, ενώ νωρίτερα, σε δήλωση του, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, άφησε αιχμές για την προέλευση και τα αίτια της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να είναι τυχαία μια τέτοια φωτιά.

Κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες ώρες αναφορικά με την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Βαρυμπόμπη, ο Έλληνας Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Πολιτική Προστασία παρενέβη σε 315 περιπτώσεις απεγκλωβισμού κατοίκων, ενώ στην περιοχή επιχειρούσαν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα.

Αναφερόμενος στις ιδιαίτερα δυσχερείς καιρικές συνθήκες, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών, σημειώνοντας ότι στην περιοχή της Βαρυμπόμπης η θερμοκρασία έφτασε στους 45 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 10% και ριπές ανέμων στα 6 μποφόρ. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μέτωπα στην περιοχή και συγκεκριμένα στη Βαρυμπόμπη, τον οικισμό Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες.

Όσον αφορά την ευρύτερη εικόνα των πυρκαγιών στη χώρα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ότι σημειώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές, ενώ αυτή τη στιγμή παραμένουν 40 ανοιχτά μέτωπα σε όλη τη χώρα.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Η χώρα αντιμετωπίζει έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών. Μπροστά στον κίνδυνο, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι οι πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους λόγω των πυρκαγιών, μπορούν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, μέσω του 1135, που ανήκει στον ΕΟΔΥ.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση, υποστήριξε ότι υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ενώ υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία των πολιτών.

«Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δε μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στη κλιματική αλλαγή, λειτούργησαν υποδειγματικά. Υποδειγματικές οι εκκενώσεις κατοικιών, οι υπηρεσίες είναι παρούσες κάθε στιγμή για να προστατεύσουν τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Πηγή: Πρώτο θέμα/ ΚΥΠΕ