Σε αντίθεση με το παρελθόν, ισραηλινά ΜΜΕ εκθέτουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και αποδίδεται απο το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

Όπως μεταδίδει το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλι 12», στόχος των ισραηλινών πυραύλων ήταν αποθήκες ιρανικού οπλισμού που προοριζόταν για την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισραηλινό «Κανάλι 12», που επικαλείται στρατιωτικές πηγές του εξωτερικού, τα ισραηλινά βομβαρδιστικά εισήλθαν στον συριακό εναέριο χώρο από τον βόρειο Λίβανο, διευκρινίζοντας ότι στόχοι της επίθεσης δεν ήταν θέσεις του τακτικού στρατού του καθεστώτος Άσαντ, αλλά αποθήκες οπλισμού ιρανικής κατασκευής που προορίζονταν να μεταφερθούν οδικώς στον Λίβανο για να παραδοθούν στην Χεζμπολάχ.

«Η πολιτική σημειολογία της επίθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν βρίσκεται στον Λίβανο πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη» διευκρινίζει το «Κανάλι 12».

Επισημαίνεται επίσης ότι η αεροπορική επιχείρηση ήταν σχεδιασμένη κατά τρόπο ώστε να εμποδίσει από τώρα και στο εξής την διαδρομή του ιρανικού οπλισμού, από τη στιγμή που προσγειώνονται τα ιρανικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο πλησίον της συριακής πόλης Χομς και στη συνέχεια εκφορτώνονται σε φορτηγά που διασχίζουν τα σύνορα Συρίας-Λιβάνου,  με προορισμό αποθήκες οπλισμού της Χεζμπολάχ.

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που βομβαρδίστηκαν εγκαταστάσεις στις οποίες βρίσκονται οχήματα που εξυπηρετούν την οδική μεταφορά του οπλισμού.

Επισήμως πάντως, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν σχολίασαν την πρόσφατη αεροπορική επίθεση στην Χομς, η οποία, σύμφωνα με τα κρατικά συριακά μέσα, φέρεται να προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ατόμων και να έπληξε έναν σταθμό παροχής βενζίνης για πολιτική χρήση.

Την Τετάρτη πρόκειται να πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Συρία ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραήμ Ραϊσί. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιρανού Προέδρου στη χώρα αφότου ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011.

Πηγή: ΚΥΠΕ