Το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 700 εκατομμύριων ευρώ αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Aξιολογώντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, η κυβέρνηση αποφάσισε την υιοθέτηση συνολικού έκτακτου Προγράμματος Στήριξης δημοσιονομικού περιεχομένου για τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες και ευρύτερα τις κυπριακές επιχειρήσεις», ανέφερε.

Παράλληλα, υπογράμμισε: «με βάση τις επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα δεδομένα όπως διαφοροποιούνται, δυστυχώς, καθημερινά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί πως η Κύπρος αντιμετωπίζει συνθήκες εκτάκτου ανάγκης».

Σε ό, τι αφορά την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος ανέφερε πως θα επιτρέπεται μόνο σε όσους κατά την άφιξή τους προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση εξέτασης του κορωνοϊού από πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα από τη χώρα από την οποία έρχονται. Όσοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, θα εισέρχονται στη χώρα και θα τίθενται υποχρεωτικά υπό περιορισμό (καραντίνα) για 14 μέρες, σε χώρους φιλοξενίας που θα καθορίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως «εις ουδένα θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία εάν δεν πληροί και δεν αποδέχεται τις ως άνω προϋποθέσεις».

Για τους φοιτητές εξωτερικού που θα επιλέξουν να παραμείνουν στις χώρες όπου φοιτούν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα τους παραχωρηθεί επίδομα ύψους 750 ευρώ. Η απόφαση αυτή, είπε, τίθεται σε εφαρμογή από την 6η μετά μεσημβρινή της 16ης Μαρτίου και θα ισχύει μέχρι την 30η Απριλίου.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η απόφαση ισχύει και για όσους διέρχονται από τα σημεία διέλευσης μεταξύ ελευθέρων και κατεχομένων περιοχών, εκτός από καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους και μετά από έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών.

Σε ό, τι αφορά τα δημοσιονομικό πακέτο μέτρων, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως έχει αποφασισθεί, σε πρώτη φάση, η διάθεση ποσού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για σκοπούς ενίσχυσης της δημόσιας υγείας.

Ανακοίνωσε επίσης πως αποφασίστηκε η αναστολή εργασιών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Όπως και κατά το διάγγελμά μου ανέφερα, τα όποια μέτρα δεν αρκούν από μόνα τους για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των εξ αυτής επιπτώσεων», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Απαιτείται, και θέλω για ακόμη μια φορά να το τονίσω, αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης από την κάθε μία και τον κάθε έναν ξεχωριστά για να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε».

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα μέτρα: Νέο πακέτο μέτρων ανακοινώθηκε για διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού