Η οποιαδήποτε βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βοηθά και τις προσπάθειες της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η πρόοδος στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών είναι καθοριστικής σημασίας και για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Κληθείς, κατά την προσέλευσή του στα εγκαίνια νέας μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης φρέσκου γάλακτος στη Λάρνακα, να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως δεν έχει ακόμη ενημέρωση για τη συνάντηση, προσθέτοντας πως η ενημέρωση θα υπάρξει ενδεχομένως απόψε.

Τόνισε ωστόσο πως «η οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία θεωρώ ότι είναι κάτι που βοηθά και τη δική μας προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού».

«Απ’ εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι η επίλυση του Κυπριακού, η πρόοδος προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών θα είναι καθοριστικής σημασίας και στο να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζοντας πως αυτή είναι μια θέση που εξέφρασε και ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν ικανοποιεί ότι το θέμα της παραβίασης του στάτους κβο στην περιοχή της Πύλας θα συζητηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη «κάποιες διεργασίες».

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως «ο δικός μας στόχος είναι να μην δημιουργηθεί η οποιαδήποτε αμφισβήτηση της νεκρής ζώνης όπως αυτή έχει δημιουργηθεί από το 1974 ή να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε συγκριτικό πλεονέκτημα για τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις».

Δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες για το θέμα της δημόσιας ασφάλειας

Σε ερώτηση αν είχε σήμερα συνάντηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης, στον απόηχο και των επεισοδίων στη Λεμεσό την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για θέματα που απασχολούν το Υπουργείο.

Ερωτηθείς αν χθες βρέθηκαν στα χέρια του οι παραιτήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν έχει κάτι να αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα.

«Εκείνο που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι πώς αντιμετωπίζουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα, που δεν λέγεται μεταναστευτικό, αλλά λέγεται η διασφάλιση της δημόσιας τάξης», είπε.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως η αντιμετώπισή του αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Επεσήμανε τις αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών, σήμερα στη Βουλή, για τα όσα έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες για το θέμα αυτό.

Όπως είπε, «περισσότερα άτομα φεύγουν από τη χώρα μας από αυτούς που έρχονται, έχει αυξηθεί ο ρυθμός εξέτασης των σχετικών αιτήσεων, ενισχύονται σημαντικά όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και μπορώ να μιλήσω μετά βεβαιότητας ότι θα αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα».

«Όσον αφορά τα θέμα της δημόσιας ασφάλειας, οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες για τα όλα όσα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε, επαναλαμβάνω, αυτή η βασική υποχρέωση του κράτους να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια να μπορούμε να ανταποκριθούμε», τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς αν έδωσε νέες οδηγίες στην Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν κάποια θέματα που άπτονται του Υπουργείου Δικαιοσύνης.