Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση, με την ίδια ευαισθησία που αντιμετώπισε τόσο την οικονομική κρίση του 2013 όσο και την υγειονομική κρίση του 2020, κατά τον ίδιο τρόπο, πάντα στα πλαίσια των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων, θα συμπαρασταθεί και πάλι στους επιχειρηματίες και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σε σχέση με τις σημαντικές αυξήσεις βασικών καταναλωτικών προϊόντων, ιδιαίτερα των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών για το έτος 2020 που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Κατανοώ πλήρως τις ανησυχίες τόσο των πολιτών όσο και του επιχειρηματικού κόσμου, σχετικά με τις σημαντικές αυξήσεις βασικών καταναλωτικών προϊόντων, ιδιαίτερα των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, σαν αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των συνακολούθων συνεπειών από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ή ενδεχόμενα να επιβληθούν στη Ρωσία», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην τελετή που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, Υπουργοί και βουλευτές.

Ανέφερε ότι έχουν ήδη υιοθετηθεί δύο δέσμες μέτρων στήριξης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ «υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των μέτρων που δυνητικά μπορεί να ληφθούν προς περαιτέρω στήριξη της οικονομίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «προς αποφυγή των όποιων φαινομένων αισχροκέρδειας, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προχώρησε στην εφαρμογή σειρά μέτρων όπως είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων και των τιμών πετρελαιοειδών και η συστηματική παρακολούθηση των μεταβολών των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών και συνεχής διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, να επιβληθεί πλαφόν στις χονδρικές και λιανικές τιμές».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τροποποιητικό Νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνεται το πεδίο εξουσιών της Υπουργού και δίδεται η δυνατότητα καθορισμού ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους.

«Τα όσα έχω ενδεικτικά και μόνο, αναφέρει, καταδεικνύουν εμπράκτως τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματική κοινότητα», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε βεβαιότητα ότι «το κυπριακό επιχειρείν θα συνεχίσει να σημειώνει επιτυχίες, πάντα προς όφελος της πατρίδας μας και, γενικότερα, υπέρ της προοπτικής της χώρας για περαιτέρω ανάπτυξη».

«Κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, αλλά και η ουκρανική κρίση, η συμβολή των εγχώριων εξαγωγών στο αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας αποκτά ακόμη περισσότερη αξία», σημείωσε.

Οπως σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου υπήρξε διαχρονικά πολύτιμος και αξιόπιστος συμπαραστάτης της Πολιτείας σε περιόδους πολλαπλών και ιδιαίτερων προκλήσεων για τον τόπο μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική πρόοδο και ευημερία της πατρίδας μας.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις ικανότητες των επιχειρηματιών της πατρίδας μας, στηρίζει «ποικιλοτρόπως τη δραστηριότητα που αναλαμβάνουν, προκείμενου να αναπτύξουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους».

Ως συνακόλουθο των συντονισμένων ενεργειών επιχειρηματιών και Κράτους, οι εξαγωγές εγχώριων προϊόντων το 2021, άγγιξαν τα 1 δισ. και 44 εκ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 14%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επεσήμανε.

Είπε ακόμη ότι αναλόγως, αύξηση της τάξης του 15%, σε σύγκριση με το 2020, καταγράφηκε το 2021 και στις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες έφθασαν στα 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι με στόχο την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, η Κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων για προσέλκυση επιχειρήσεων και εξειδικευμένου προσωπικού στην Κύπρο.

Ενδεικτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η εν λόγω στρατηγική, μεταξύ άλλων, προνοεί τη μετεξέλιξη του Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών και την αναθεώρηση της πολιτικής για απασχόληση προσωπικού από τρίτες χώρες και νέα φορολογικά και άλλα κίνητρα για εταιρείες υψηλά καταρτισμένου προσωπικού.

Αναφέρθηκε επίσης σε «σημαντικά βήματα όσον αφορά την εξυπηρέτηση των σύνθετων αναγκών των επιχειρήσεων μέσω της αναβάθμισης της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών που έχει εγγράψει και εξυπηρετεί μέχρι σήμερα, πέραν των 565 εταιρειών ξένων συμφερόντων.

Αναφερόμενος στην πολιτική της Κυβέρνησης όσον αφορά τη βιομηχανία ευρύτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στο επίκεντρο των στοχεύσεων τίθεται η βελτίωση του βιομηχανικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω της ψηφιοποίησης και τεχνολογικής αναβάθμισης και η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων για επαγγελματική σταδιοδρομία στη βιομηχανία.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και πρόσθεσε πως για το 2021-2027, το Υπουργείο Εμπορίου εξασφάλισε πέραν των 545 εκατομμυρίων σε ευρωπαϊκά κονδύλια για εφαρμογή σχετικών Σχεδίων Χορηγιών και άλλων διευκολύνσεων, μεταξύ των οποίων, για ενεργειακή αναβάθμιση και τη χρήση ΑΠΕ σε επιχειρήσεις, στήριξη του τομέα της μεταποίησης, περιλαμβανομένων και των γεωργικών προϊόντων, ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και την αύξηση των επενδύσεων στη κυκλική οικονομία.

Ανέφερε ότι το 2021, προκηρύχθηκαν σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν Σχέδιο Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, Σχέδιο για την Προώθηση Επενδύσεων σε Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας, Οινοποιίας και Εμπορίας Οίνων, Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Μεταποιητικού Τομέα και άλλων Στοχευμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Σχέδιο Χορηγιών «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εντός του 2022 έχουν προκηρυχθεί ή προγραμματίζεται να προκηρυχθούν τους προσεχείς μήνες σχέδια, ύψους 158 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν μεταξύ άλλων Σχέδιο Χορηγιών για τη Δημιουργία, τον Εκσυγχρονισμό και την Ψηφιακή Αναβάθμιση Μονάδων Μεταποίησης ή/ και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων, Σχέδιο Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω, στις Επιχειρήσεις και άλλους Φορείς, Σχέδιο Ψηφιακής Αναβάθμισης των Επιχειρήσεων, Σχέδιο Ενίσχυσης των Μεγάλων Επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, Πρόγραμμα Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Σχέδιο Χορηγιών για την εφαρμογή κυκλικού μοντέλου λειτουργίας στις βιομηχανίες.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο προχώρησε τα δύο τελευταία χρόνια σε μια ριζική αναθεώρηση της στρατηγικής που εφαρμόζει σχετικά με την προώθηση των εξαγωγών και τη διείσδυση των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού, ενώ λειτουργεί στο Υπουργείο η εξειδικευμένη υπηρεσία Export Helpdesk, η οποία σε συνεργασία με τα Εμπορικά Κέντρα της Δημοκρατίας στο εξωτερικό προσφέρει καθοδήγηση στις κυπριακές εταιρείες για πρόσβαση σε ξένες αγορές.

Επιπλέον, ανέφερε ότι εντατικοποιώντας περαιτέρω τις προσπάθειες σχετικά με την προώθηση και προβολή των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών, το Υπουργείο προχωρά στη θέσπιση Εθνικής Οπτικής Ταυτότητας για τα Κυπριακά Προϊόντα (Products of Cyprus Branding), με απώτερο σκοπό την εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την ενίσχυση των εξαγωγών τους, στην εφαρμογή του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προώθηση του Κυπριακού Οίνου, το οποίο επιδιώκει την ανάδειξη της ποιότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κρασιών της Κύπρου, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό και στην αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των Εμπορικών Κέντρων της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, με σκοπό τη διεύρυνση της δράσης τους και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους και δημιουργία εμπορικών κέντρων στην Ινδία και Ιαπωνία.

Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο προχωρεί στη διοργάνωση, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, στοχευμένου προγράμματος εμπορικών αποστολών σε σημαντικές χώρες, όπως το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τα Η.Α.Ε και πρόσθεσε ότι ήδη, εντός του τρέχοντος έτους διοργανώθηκαν αποστολές στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Ανέφερε επίσης ότι εκπονείται μελέτη για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξή της ως μέσου οικονομικής δραστηριότητας και επιχειρηματικότητας.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη το σύνολο των βραβευθέντων που με το όραμα και τη σκληρή δουλειά τους, όπως σημείωσε, «συμβάλλουν στην άμβλυνση των σημαντικών κρίσεων που αντιμετώπισε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια».

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την εγκαθίδρυση του θεσμού και πρόσθεσε ότι σε αυτά τα χρόνια βραβεύθηκαν πολλές επιχειρήσεις και αξιοποίησαν το βραβείο για σκοπούς προβολής και προώθησης των προϊόντων τους, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

«Με αυτά τα βραβεία αναδεικνύουμε τις επιχειρήσεις που κατάφεραν μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον να επιτύχουν την αύξηση των εξαγωγών τους», ανέφερε και πρόσθεσε λόγω των αντίξοων συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η κυπριακή οικονομία ως αποτέλεσμα της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και των δυσλειτουργιών στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού «δεν επέτρεψαν στον βαθμό που επιδιώκαμε να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και να διευρύνουμε τις εξαγωγικές μας δυνατότητες».

Ωστόσο, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις «παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να προωθήσουν τα εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες τους» και πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές του 2021 ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 2,7 δισ. ευρώ το 2020.

Είπε ακόμη ότι οι επανεξαγωγες ανήλθαν το 2021 στο 1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δις. ευρώ το 2020 και τόνισε πως τα στοιχεία αυτά «δείχνουν ότι οι εξαγωγές αντέχουν στην κρίση και θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό τον τομέα».

«Επιβάλλεται το κράτος να συνεχίσει να στηρίζει όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις με νέα καινοτόμα κίνητρα που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε σε προτάσεις που υπόβαλε το ΚΕΒΕ για την προβολή και την εξωστρέφεια της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών, Μάνθος Μαυρομμάτης είπε ότι το βραβείο εξαγωγών είναι το παλαιότερο θεσμοθετημένο βραβείο μεταξύ της Κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα και τόνισε πως το βραβείο εξαγωγών είναι σημαντικό «γιατί επιβραβεύει την ουσιαστικότερη επιχειρηματική αρετή, την εξωστρέφεια».

«Η Κύπρος με το μικρό της γεωγραφικό μέγεθος έχει ανάγκη να συναλλάσσεται με τον υπόλοιπο κόσμο για να πετύχει ανάπτυξη και ευημερία του λαού της», τόνισε

Ο κ. Μαυρομάτης είπε ότι το βραβείο εξαγωγών σήμερα άλλαξε άρδην και πρόσθεσε πως «δεν υποτιμούμε τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα του τόπου, που για πάρα πολλά χρόνια ήταν στο επίκεντρο των βραβεύσεων».

Ανέφερε ότι σήμερα οι εξαγωγές υπηρεσιών ξεπερνούν κάποιες χρονιές κατά 10 φορές τις εξαγωγές προϊόντων και πρόσθεσε ότι έχουν θεσμοθετηθεί εξειδικευμένα βραβεία εξαγωγών στους 4 σημαντικότερους τομείς εξαγωγών υπηρεσιών (χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την εμπορική ναυτιλία, τον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική).

“Με τις φετινές βραβεύσεις μας αποδεικνύουμε ότι και μικρές επιχειρήσεις με μικρό κύκλο εργασιών και μικρό αριθμό υπαλλήλων μπορούν να κερδίσουν το βραβείο αν έχουν ουσιαστικά εξαγωγικά αποτελέσματα”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ