Εάν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Politico.

Τόνισε ότι οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι είναι παράνομες επειδή παραβιάζουν την αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού, υπερβαίνουν τα όρια.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι είτε θα συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε άλλης υποψήφιας χώρας, είτε δεν θα μπορούν να είναι ούτε υποψήφιοι ούτε να γίνουν δεκτοί, παρόλο που όπως ανέφερε τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι είναι προτιμητέο να έχουμε έναν ευρωπαϊκό γείτονα παρά να έχουμε ένα επιθετικό κράτος όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία.

Σε σχέση με την προσθήκη περισσότερων ονομάτων στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, o Πρόεδρος ανέφερε πως «είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ωστόσο πιστεύω ότι ως ΕΕ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Σημείωσε ότι η απόφαση να σταματήσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες είναι «ένα από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αν και θα προτιμούσα να έχω μια ειρηνική λύση».

Αναφερόμενος στις εκλογές των Τουρκοκυπρίων τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος ανέφερε  πως εάν ο Μουσταφά Ακιντζί επανεκλεγεί ηγέτης, οι συνομιλίες μπορούν “σίγουρα” να επαναληφθούν.