Δεν θα γίνει ανεκτή καμία παρέκκλιση από τις κυρώσεις της ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έλαβε χώρα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα τις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο κατά φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για τις διαδικασίες σύστασης της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως ετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης με τις αποτελεσματικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ενώ επανέλαβε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της χώρας και πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία παρέκκλιση από τις κυρώσεις της ΕΕ.

Σημείωσε επίσης πως η κυπριακή πλευρά ενημερώθηκε με ικανοποίηση για την τοποθέτηση της Ύπατης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου που εξαίρει τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπειτα και από την τοποθέτηση του State Department τις προηγούμενες μέρες.

«Όλες οι Υπηρεσίες του κράτους και οι αρμόδιες Αρχές, συντονισμένα, επικοινώνησαν τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο με τις αντίστοιχες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να βρεθούν οι γρηγορότεροι και πιο αποτελεσματικοί δίαυλοι παροχής των στοιχείων και να διαβιβαστούν στη Νομική Υπηρεσία για να μπορούν να αξιολογηθούν», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Προσέθεσε πως πέραν των παραπάνω ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωσε ότι τραπεζικά ιδρύματα προχώρησαν στην παγοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών και νομικών προσώπων που ήταν στις λίστες, καθώς επίσης και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα και βλέπει με ικανοποίηση τα βήματα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 43 χιλιάδες εταιρείες κέλυφος και 123 χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κύπρο, ενώ σήμερα μόνο το 2,2% επί του συνόλου των καταθέσεων έχουν τελικούς δικαιούχους Ρώσους υπηκόους.

Κλείνοντας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε ως προς τις διαδικασίες σύστασης της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, η οποία, όπως ανέφερε, θα έχει και τεχνοκρατική υποστήριξη από την αντίστοιχη Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ