Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι παρά τις όποιες πιέσεις, δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να αποδεχθεί την τουρκική αξίωση για αναγνώριση του ψευδοκράτους προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν μπορεί η πολιτική ισότητα να μετατρέπεται σε πολιτική ανισότητα.
Είπε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους πως εάν γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές αξιώσεις, η Κύπρος θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και διεμήνυσε πως δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.
Σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει κανείς να λησμονεί τις οδυνηρές παραχωρήσεις στις οποίες προέβη η ελληνοκυπριακή πλευρά, ως αποτέλεσμα της προδοσίας του 1974.
Παράλληλα ανέφερε ότι η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά απέτυχε λόγω της επιμονής του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για μόνιμη παραμονή του κατοχικού στρατού και διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων για 15 χρόνια, ή για 10 χρόνια εάν είμαστε καλά παιδιά, όπως είχε πει, και μάλιστα με ημερομηνία αναθεώρησης.
Δηλαδή, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εάν τα δύο μέρη δεν συμφωνούσαν, οι εγγυήσεις θα συνέχιζαν εσαεί, όπως και η μόνιμη παραμονή του κατοχικού στρατού.
Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι στην τελευταία συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε συμφωνηθεί ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου.
Οπως ανέφερε, κατά την συνάντηση, ο Αντόνιο Γκουτέρες εξήγησε στον Ερσίν Τατάρ ότι η αξίωσή του για διορισμό ειδικού απεσταλμένου δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, αφού η Κίνα και η Ρωσία έφεραν ένσταση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως δεν υπήρξε ότιδήποτε που δεν έχει πράξει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ώστε να συναντήσει τις ανησυχίες των τουρκοκυπρίων. Τόνισε δε ότι στόχος της πρότασής του για επάνοδο στο καθεστώς του συντάγματος του 1960, δεν ήταν η επιστροφή στο ενιαίο κράτος αλλά η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.