Η Ιορδανία ανταποκρίθηκε αμέσως για αποστολή πτητικών μέσων, για κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Παρασκευή στην επαρχία Λεμεσού, ενώ και το Ισραήλ αναμένει ενημέρωση το πρωί του Σαββάτου από την κυπριακή πλευρά για αποστολή βοήθειας, όπως δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο συντονιστικό κέντρο, στην περιοχή του χωριού Λιμνάτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ετοιμότητα να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς εξέφρασε και η τουρκοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας ότι έχουν ζητηθεί από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας κάποιες διευκρινήσεις.

Σε σχέση με τα αίτια, ανέφερε ότι αναμένει τα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους, στη βάση των οποίων θα ληφθούν αποφάσεις ενώ σημείωσε ότι «μια ενδεχόμενη απόφαση είναι η αυστηροποίηση των ποινών».

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετέβη στο σημείο για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, αλλά και για να συγχαρεί όλους τους άντρες και τις γυναίκες που συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οφείλω να αναφέρω ότι είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τον επαγγελματισμό και από όλα όσα έχω δει, συνέχισε αναφερόμενος στην Πυροσβεστική, στην Υπηρεσία Θήρας, την Αστυνομία, την Πολιτική Άμυνα και το Τμήμα Δασών, αλλά και στον ΓΔ του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέα Γρηγορίου, ο οποίος έχει διοριστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συντονιστής των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες, συνέχισε, παρακολουθούν και θα αξιολογήσουν την κατάσταση.

Ως προς την συνδρομή των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θέλω δημόσια να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Κυβέρνηση του Ισραήλ και της Ιορδανίας που ανταποκρίθηκαν αμέσως».

Είπε ότι η Ιορδανία ανταποκρίθηκε αμέσως και το πρωί του Σαββάτου στις 8.00 το αργότερο θα είναι στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» όποια και αν είναι η αποψινή εξέλιξη της πυρκαγιάς. Από πλευράς Ισραήλ είπε ότι αναμένουν «αύριο το πρωί να τους ενημερώσουμε».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, εκφράστηκε και από τ/κ πλευράς ετοιμότητα «αν επιθυμούμε να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς» λέγοντας πως «έχουμε ζητήσει κάποιες διευκρινήσεις».

Στη βάση της αξιολόγησης που θα ακούσω προσωπικά από τον Αρχιπύραρχο Νίκο Λογγίνο και από τον κ. Γρηγορίου, θα λάβουμε αποφάσεις για το πως θα προχωρήσουμε, είπε.

Ερωτηθείς για τα αίτια ο Πρόεδρος ανέφερε ότι είχε μια συνομιλία με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λεμεσού ενώ σημείωσε ότι το πρωτεύον είναι οι ανθρώπινες ζωές.

Είπε ότι η Πυροσβεστική μαζί με τις άλλες υπηρεσίες του κράτους θα προχωρήσουν, θα έχουμε πόρισμα και «από εκεί και πέρα θα πράξουμε στη βάση αυτού».

«Σίγουρα είμαστε τυχεροί που έχουμε τέτοιους επαγγελματίες» την ίδια στιγμή όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει και ο καθένας από εμάς να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη, καθώς πολλές των περιπτώσεων οι πυρκαγιές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Είπε ότι καθώς μπαίνουμε στην περίοδο των διακοπών πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να έχουμε προσωπική ευθύνη για να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με υπόνοιες για εμπρησμούς και τι άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να αναμένουμε τα πορίσματα για να μιλάμε επί συγκεκριμένων δεδομένων. Είπε ότι δεν θα βιαστεί να αναφερθεί σε αίτια, χωρίς να γνωρίζει.

«Στη βάση των πορισμάτων που θα έχουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ναι θα λάβουμε αποφάσεις και μια ενδεχόμενη απόφαση είναι η αυστηροποίηση των ποινών» ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι για να μπορεί να οδηγηθεί μια έρευνα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα πρέπει να υπάρχουν και οι δυνατότητες και σημείωσε ως προς τις κάμερες ότι γίνονται συζητήσεις εδώ και καιρό και «θα πρέπει να προχωρήσουμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ