Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το απόγευμα τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για το 2023, που προβλέπει δαπάνες ύψους €1.448.052.000. Υπέρ του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού του ΟΑΥ τάχθηκαν 40 παρόντες βουλευτές.

Επίσης, η Ολομέλεια του Σώματος υπερψήφισε μία από τις πέντε τροπολογίες που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος, καθώς και τρεις από τις τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου και Χρύσανθος Σαββίδης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Σιζόπουλος και υπερψηφίστηκε προβλέπει την γραπτή ενημέρωση ανά εξάμηνο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τις γενόμενες δαπάνες του σφαιρικού προϋπολογισμού του ΟΑΥ.

Επίσης, η πρώτη τροπολογία του ΔΗΚΟ που υπερψηφίστηκε προβλέπει την γραπτή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ανά εξάμηνο, για τις γενόμενες δαπάνες που αφορούν το κονδύλι για την εκπαίδευση και παροχή άλλων κινήτρων στους παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Η δεύτερη εγκεκριμένη τροπολογία του ΔΗΚΟ αφορούσε την γραπτή ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας για τις γενόμενες δαπάνες που αφορούν το κονδύλι για την αμοιβή του Προέδρου, των μελών του ΔΣ και των συμβουλευτικών επιτροπών του ΟΑΥ.

Αναφορικά με την τρίτη τροπολογία του ΔΗΚΟ που ψήφισε η Βουλή, αυτή αφορά την γραπτή ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας ανά εξάμηνο για τις γενόμενες δαπάνες που αφορούν το κονδύλι για υποστήριξη συστήματος πληροφορικής και άλλων επιχειρησιακών διαδικασιών ΓεΣΥ.

Παρουσιάζοντας τις τροπολογίες κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ζήτησαν από το ΔΣ του ΟΑΥ «να μας δώσουν τον κατάλογο για το που και πως έχουν κατανεμηθεί το 1.190.000 ευρώ που είχε προϋπολογισθεί στον προϋπολογισμό του 2021 για επικοινωνία, δημοσιεύσεις και δημοσιότητα» και «δυστυχώς δεν ήρθε αυτός ο κατάλογος».

Είπε ακόμη ότι δεν ήρθε επίσης «ο κατάλογος που ζητήσαμε για τις αμοιβές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για το 2021» και πρόσθεσε πως διαπιστώνεται μια εκτόξευση του προϋπολογισμού, την στιγμή που «οι μελέτες καθόριζαν ως μέγιστο ποσό υλοποίησης του σφαιρικού προϋπολογισμού σε πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ τα 920 εκ. ευρώ», ενώ σήμερα έφτασε στο 1,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 60%.

«Αυτά είναι χρήματα του φορολογούμενου πολίτη μέσα από τις εισφορές που καταθέτει» και για αυτό τον λόγο κατατέθηκαν και οι πέντε τροπολογίες της ΕΔΕΚ.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι με την πρώτη τροπολογία ζητούμε να διαγραφεί από τον προϋπολογισμό ποσό 1.050.00. ευρώ που έχει προϋπολογισθεί για επικοινωνία, δημοσιεύσεις και δημοσιότητα και πρόσθεσε πως «για ένα καθολικό σύστημα τέτοια ποσά είναι επιεικώς απαράδεκτα».

Ανέφερε ότι η δεύτερη τροπολογία αφορά την διαγραφή ποσού 1 εκ. ευρώ για την εκπαίδευση και κίνητρα παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας και πρόσθεσε ότι «κάποιος για να ενταχθεί στο Σχέδιο ως παροχέας πρέπει να πληροί προϋποθέσεις και η οποιαδήποτε εκπαίδευση του πρέπει να είναι υπόθεση που αφορά τον ίδιο».

Είπε ακόμη ότι οι υπόλοιπες τρεις αφορούν σταύρωμα ποσών και ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, αφού σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει τις τροπολογίες που αφορούν την ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας, είπε ότι η πανδημία ήταν το μεγαλύτερο στρες τεστ για το ΓεΣΥ που όλοι σχεδόν ψηφίσαμε και πέρασε αυτό το στρες τεστ με πολύ θετικό πρόσημο» και πρόσθεσε πως πολλοί πίστεψαν το ΓεΣΥ αλλά ήταν η διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ που στήριξε αυτό το σχέδιο και το προώθησε».

Απαντώντας σε αναφορές του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, ο οποίος είπε ότι στις επικείμενες εκλογές θα κριθούν πολλά σε σχέση με τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, η κ. Ορφανίδου είπε ότι ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος του «ήταν και είναι υπέρμαχοι του ΓεΣΥ και επιθυμούμε να το βελτιώσουμε και να το αναβαθμίσουμε χωρίς καμία αλλαγή στην φιλοσοφία και στην αρχιτεκτονική του και αυτή είναι ξεκάθαρη θέση του ΔΗΣΥ».

Η κ. Ορφανίδου είπε ότι «μετά από τρεισήμισι χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ οφείλουμε να εντοπίσουμε κάποιες αδυναμίες και προβληματισμούς και να προσπαθήσουμε να προτείνουμε λύσεις για να το βελτιώσουμε» και πρόσθεσε πως «υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη καταχρήσεις, προκλητικές σπατάλες, κακή διαχείριση, έλλειψη συστήματος ελέγχου από επαγγελματίες υγείας», αλλά και το γεγονός, όπως είπε, ότι «ο Κύπριος φορολογούμενος δεν πρέπει να πληρώνει δύο και τρεις φορές για το ΓεΣΥ».

«Πληρώνουμε τις εισφορές αλλά και πληρώνουμε και κάποιες δαπάνες που αφορούν τα φάρμακα αλλά και τους επιδοτούμενους ασθενείς που πάνε στο εξωτερικό που θα έπρεπε να καλύπτονται από το ΓεΣΥ», ανέφερε και ευχαρίστησε τον ΟΑΥ που υιοθέτησε εισήγηση του ΔΗΣΥ για «αλλαγή της αμοιβής των γιατρών και να εντάξει στα πλαίσια αυτής της αμοιβής το μικτό σύστημα στην βάση των ποιοτικών κριτήριων».

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι σε δύσκολες συνθήκες πανδημίας «έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά» από τον Οργανισμό «για να έχουμε σήμερα σύστημα υγείας» και διερωτήθηκε που θα είμασταν σήμερα, χωρίς το σύστημα υγείας την στιγμή που αφέθηκαν «στο έλεος της τύχης τους τα δημόσια νοσηλευτήρια» και αν δεν προχωρούσαμε στην δεύτερη φάση του ΓεΣΥ την ενδονοσοκομειακή.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και πρόσθεσε πως «επειδή διεκδικούν πολύ την ιδιοκτησία και την μητρότητα αυτής της σημαντικής κατάκτησης και επειδή ψες είδαμε το εκπληκτικό ο κ. Χριστοδουλίδης να εγκαλεί τον κ. Νεοφύτου σε σχέση με την πολεμική που ασκούσε ο τελευταίος σε βάρος του ΓεΣΥ, ο κ. Χριστοδουλίδης ίσως να μην είδε τον τουίτ που έκανε ο κ. Παμπορίδης που δεν τον έβαζε σε διαφορετική θέση από τον κ. Νεοφύτου».

Έγραψε ο κ. Παμπορίδης, σύμφωνα με τον κ. Λουκαϊδη, ότι δεν ήταν μεν εχθρός (του ΓεΣΥ) αλλά «δεν ήταν μέσα σε εκείνους που στήριξαν την προσπάθεια».

Ανέφερε ότι «επειδή θα κριθούν πάρα πολλά στις επικείμενες εκλογές και σε σχέση με τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ η συνέχιση της διακυβέρνησης είτε με τον κ. Νεοφύτου είτε με τον κ. Χριστοδουλίδη θα θέσει εν αμφιβόλω και σε κίνδυνο την φιλοσοφία και τον χαρακτήρα του συστήματος υγείας».

Αναφορικά με τις τροπολογίες, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει όλες τις τροπολογίες μέσα από τις οποίες ζητείται η ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας και «θα καταψηφίσουμε όλες τις υπόλοιπες», ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι «όλοι αναγνωρίζουν και το ήθος και την προσφορά του προηγούμενου προέδρου του ΟΑΥ».

Απαντώντας στον κ. Λουκαϊδη, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης έκανε λόγο «για παραμύθι» του κ. Λουκαϊδη και ότι «η γκεμπελική προπαγάνδα λέει ότι όταν ένα ψέμα το επαναλαμβάνεις πάρα πολλές φορές στο τέλος μπορεί να γίνει πιστευτό», ενώ πρόσθεσε πως «πολλοί το ονειρεύτηκαν και το κατέγραψαν σε προγράμματα», αλλά «το πέτυχε μόνο η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ».

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ απαντώντας στον κ. Λουκαϊδή είπε ότι «χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση και υπαινιγμός, υπαινίχθηκε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ή ο κ. Νεοφύτου αν εκλεγούν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο ΓεΣΥ».

Διερωτήθηκε κατά πόσον ο κ. Λουκαϊδης αντιλαμβάνεται ότι «με κάποιες τέτοιου είδους δηλώσεις και αποφάσεις ενισχύουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν κάποιοι οργανισμοί και στο τέλος της ημέρας δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες».

Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι «αυτή την στιγμή υπάρχει ένας οργανισμός, μια διοίκηση, η οποία παίρνει αποφάσεις λες και είναι προσωπική επιχείρηση των εκάστοτε διοικούντων» και πρόσθεσε πως «είδαμε όλοι την προηγούμενη περίοδο τι επεσυνέβηκε σχετικά με τους Προέδρους και τους διορισμούς του Προέδρου του ΟΑΥ», ενώ ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα συμπαρασταθεί στο νυν πρόεδρο του ΟΑΥ «για να βρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει ο ΟΑΥ».

Ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ ψήφισε το ΓεΣΥ και διερωτήθηκε «για ποιο λόγο» το ΔΗΚΟ να θέλει να «το καταγκρεμίσει, όπως υπαινίσσεται ο κ. Λουκαϊδης» και πρόσθεσε πως «νονοί των διαφόρων οργανισμών πρέπει να πάψουν να υπάρχουν».

Απαντώντας στον κ. Λουκαϊδη, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι βουλυτής του ΑΚΕΛ «θέλει να μετατρέψουμε την διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού του ΟΑΥ σε ένα μίνι προεκλογικό ντιμπέιτ» και διερωτήθηκε κατά πόσον «η συλλογή υποστήριξης μελών του Υπουργικού Συμβουλίου προς τον κ. Παμπορίδη είναι η ψήφος εμπιστοσύνης για τον υποψήφιο πρόεδρο» της Δημοκρατίας και κατά πόσον «είναι με αυτό τον τρόπο που το ΑΚΕΛ επιλέγει ποιους και πότε και αν θα τους υποστηρίξει».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι «ο ΟΑΥ είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ για αυτό και ο πήχης των προσδοκιών είναι ψηλά» και πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζουμε το έργου του ΟΑΥ, ωστόσο, εντοπίζουμε ποικίλες καταχρήσεις».

Ο κ. Γιακουμή είπε ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και «ζητά από όλους εμάς τις λύσεις» και «για αυτό αναμένουμε να εφαρμοστούν οι τρόποι αντιμετώπισης των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ» και αναφέρθηκε σε επιτόπιους ελέγχους οι οποίοι «θα συμπεριλαμβάνουν και την διενέργεια ελέγχου των ιατρικών πράξεων».

Ανέφερε επίσης ότι μετά και τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή για τον ΟΑΥ, «προκύπτουν σοβαροί προβληματισμοί για τις αυξημένες τιμές στην προμήθεια των φαρμάκων» και πρόσθεσε πως «αναμένουμε την καλύτερη δυνατή οικονομική διαχείριση… έτσι ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον οποιεσδήποτε ενδεχόμενες φουσκωμένες τιμές κατά την αγορά των φαρμάκων».

Τέλος, εξέφρασε ικανοποίηση για την δέσμευση του ΟΑΥ για εμπλουτισμό των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα την ένταξη περισσότερων ειδικοτήτων και πρόσθεσε πως η ΔΗΠΑ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ και τις τροπολογίες που αφορούν την ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας για τις γενόμενες δαπάνες του ΟΑΥ.