Διαφωνίες προέκυψαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής κατά τη συζήτηση σε σχέση με την πρόθεση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για την αναθεώρηση της συμφωνίας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Το θέμα ζήτησε να συζητηθεί ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μιλώντας στη Βουλή ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας παρανόμησε επειδή επέτρεψε στα νοσηλευτήρια να παρέχουν υπηρεσίες και να διαθέτουν κλίνες και γιατρούς εκτός ΓΕΣΥ.
Αναφερόμενος στις αμοιβές των νοσηλευτηρίων o Γενικός Ελεγκτής έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα επεμβάσεων.

Για μια εγχείρηση τυφλού όπως είπε, νοσηλευτήριο στην Πόλη Χρυσοχούς λαμβάνει 3.000 ευρώ, την στιγμή που ο Αγιος Ραφαηλ στην Λάρνακα λαμβάνει 3600 ευρώ, το Απολλώνειο Νοσοκομείο 4.350 ευρώ, και το Αρεταίειο Νοσοκομείο λαμβάνει 4.600 ευρώ.

Το πρόβλημα όπως είπε έχει να κάνει με την απουσία ποιοτικών κριτηρίων, κάτι με τα οποίο συμφώνησε και το Υπουργείο Υγείας.

Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου αναφέρθηκε ότι ο ΟΑΥ θα ολοκληρώσει την ετοιμασία των σχετικών κανονισμών, έτσι ώστε να κατατεθούν στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ Χριστόδουλος Καϊσής είχε διατυπώσει την θέση του για άνισες αμοιβές νοσηλευτηρίων για τις ίδιες ιατρικές πράξεις, αποστέλλοντας και επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για ζητώντας γνωμάτευση για την νομιμότητα τους

Τα μικρότερα νοσηλευτήρια ζήτησαν εκ νέου ίσες αμοιβές με τα μεγαλύτερα νοσηλευτήρια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως επεξηγήθηκε, είναι ότι οι αμοιβές καθορίζονται με βάση τα έσοδα και των όγκο εργασιών των νοσηλευτηρίων, το 2018 και από τότε έχουν αλλάξει αρκετά δεδομένα.

Από την πλευρά του ο ΟΑΥ αναφέρει ότι βρίσκεται σε διαδικασία νέας διαπραγμάτευσης με τα νοσηλευτήρια. Ο Οργανισμός τονίζει ότι από το 2023, αναμένεται να καθοριστεί μια ενιαία τιμή μονάδας για όλα τα νοσηλευτήρια η οποία θα διαφοροποιείται, με βάση ποιοτικά κριτήρια που θα καθοριστούν. Από την 1η Νοεμβρίου 2022, κανένας γιατρός δεν θα δικαιούται να εργάζεται σε νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), εάν ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ.

Αυτό ανέφερε, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Άθως Τσινωντίδης. Ο κ. Τσινωντίδης, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος σε όλα τα νοσηλευτήρια που είναι στο ΓεΣΥ.

Απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι ο Οργανισμός παρανόμησε και τόνισε, ότι ενήργησε σύμφωνα με τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του, σημειώνοντας παράλληλα, πως έγινε προσπάθεια να διορθωθούν οι όποιες αδυναμίες.