Τις πρόνοιες της νομοθεσίας που σχετίζεται με τα θαλάσσια σπορ και ειδικότερα τα jetskis καλούνται να επανεξετάσουν οι αρμόδιοι μετά και από την τραγωδία που σημειώθηκε το Σάββατο στη Λεμεσό, κατά την οποία έχασε τη ζωή του 6χρονο κοριτσάκι, μετά από τη σύγκρουση δύο ταχύπλοων στη θάλασσα του Lady’s Mile.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων, Δημήτρης Χατζηδημητρίου, δήλωσε ότι η νομοθεσία που διέπει την ενοικίαση jet skis χρήζει βελτιώσεων, αφού δεν καθορίζεται το κατώτατο όριο ηλικίας των επιβατών.

Ο κ. Χατζηδημητρίου σημείωσε επίσης ότι τα jetskis ενοικιάζονται από τους επαγγελματίες μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών και δεν επιτρέπουν σε παιδιά κάτω των 12 ετών να επιβιβάζονται στα ταχύπλοα.

Παράλληλα, γίνεται ενημέρωση για την χρήση τους, ενώ ο γονέας πρέπει να έχει το παιδί καθήμενο μπροστά του, ούτως ώστε «τα χέρια του τα οποία είναι στο τιμόνι, να αποτρέψουν την πτώση του ανήλικου στην θάλασσα».

Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία δεν χρειάζεται ειδική άδεια ταχύπλοου για να ενοικιάσει κάποιος jet ski αφού απαιτείται μόνο η επίδειξη ταυτότητας. Οι επαγγελματίες που ενοικιάζουν τα jet skis ωστόσο, έχουν την δυνατότητα της εκ του μακρόθεν παρακολούθησης των μηχανών αλλά και της διακοπής της λειτουργίας τους, ανά πάσα στιγμή.

Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί, για όσους έχουν ιδιόκτητα Jetskis, όπως η οικογένεια Ρωσοισραηλινών που βιώνει αυτή την τραγωδία από το Σάββατο. Γίνονται μόνο έλεγχοι από την Λιμενική Αστυνομία για την κατοχή άδειας.

Εντός της ημέρας αναμένεται να διενεργηθεί από ιατροδικαστή του κράτους η νεκροτομή επί της σορού της 6χρονης, που έχασε τη ζωή της όταν το jet ski στο οποίο επέβαινε και οδηγείτο από τον πατέρα της, συγκρούστηκε με jet ski που οδηγούσε η μητέρα της με συνεπιβάτη τον αδερφό της.

Τα αίτια της μοιραίας σύγκρουσης διερευνώνται από λοχία των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου. Φαίνεται ότι κοριτσάκι έπεσε και κτυπήθηκε από το άλλο Jetsky, ενώ παρά το γεγονός ότι διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού οι επι καθήκοντι ιατροί δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή.